Extreem zeldzame walvis aangespoeld in Nieuw-Zeeland: nooit levend gespot

Het gebeurt maar eens in een generatie: op een strand in Nieuw-Zeeland is een exemplaar van een van de meest zeldzame en minst bekende walvissoorten aangespoeld. De wetenschap weet weinig meer dan het dier zijn naam, en de soort werd nog nooit levend waargenomen.

Het karkas van het vijf meter lange dier werd op 4 juli ontdekt in de buurt van Dunedin op het Zuidereiland. Het gaat waarschijnlijk om een mannelijke spadeandspitssnuitdolfijn, meldt de plaatselijke natuurbeschermingsdienst DOC. Tot nu toe is er slechts een handvol van die soort ontdekt.

“Spadetandspitssnuitdolfijnen zijn een van de minst bekende grote zoogdieren uit de moderne tijd”, verklaart Gabe Davies van DOC. De wetenschappelijke naam van de spadetandspitssnuitdolfijn is Mesoplodon traversii.

In 1874 werden voor het eerst stukken van de kaken en tanden van de walvissoort gevonden. Sindsdien zijn er slechts enkele vondsten gedaan, waaronder twee complete exemplaren in 2010. De dieren zijn nog nooit levend in de zee waargenomen.

error: Kopiëren mag niet!