Amerikaanse kruisraketten keren terug naar Duitsland, wat Rusland boos maakt

DOOR JORDI BOU
Rusland is bereid militaire maatregelen te nemen als reactie op het Amerikaanse besluit om voor het eerst sinds de jaren tachtig langereafstandsraketten in Duitsland te plaatsen.

De VS en Duitsland zeiden dat de “episodische inzet” een voorbereiding was op langere termijn stationering, waaronder SM-6, Tomahawk-kruisraketten en hypersonische wapens met een groter bereik dan de huidige capaciteiten in Europa.

Dergelijke raketten werden verboden onder de Intermediate-Range Nuclear Forces (INF), die werd ondertekend aan het einde van de Koude Oorlog en die vanaf de grond gelanceerde raketten bestrijkt die tussen de 500 en 5.500 km konden reizen.

De Russische president Vladimir Poetin vond het te restrictief en in 2014 beschuldigden de VS hem ervan het pact te schenden met een nieuw type kruisraket met nucleaire capaciteit.

Volgens een Amerikaanse militaire functionaris zullen de wapens een nieuwe lanceerinrichting omvatten, Typhon genaamd, een aangepaste zeecontainer van 12 meter waarin maximaal vier raketten kunnen worden verborgen die naar boven draaien om te vuren.

error: Kopiëren mag niet!