Elektrische voertuigen mogelijk verboden op openbare wegen in Suriname

De overheid van Suriname heeft onlangs goedgekeurd dat elektrische voertuigen invoerrechtenvrij kunnen worden geïmporteerd. Hoewel dit een positief initiatief is om duurzame vervoersoplossingen te bevorderen, ontbreekt het nog aan de noodzakelijke ondersteunende wetgeving en infrastructuur om deze voertuigen veilig op de openbare weg toe te laten.

De korpschef van de politie, Bryan Isaacs, liet aan Dagblad Suriname weten dat er nog geen specifieke regelgeving is om elektrische voertuigen goed te keuren voor gebruik op de openbare weg. “De wetgeving moet via de Nationale Assemblee (DNA) tot stand komen. Zonder deze wettelijke basis kunnen we de veiligheid en normen niet waarborgen”, aldus Isaacs.

Een ander belangrijk probleem wordt aangegeven door de brandweer, die meldt dat zij niet beschikt over de juiste blusmaterialen om branden van elektrische voertuigen met lithiumbatterijen effectief te bestrijden. Dit vergroot de veiligheidsrisico’s aanzienlijk, zowel voor de gebruikers van elektrische voertuigen als voor de hulpdiensten.

De combinatie van ontbrekende wetgeving en inadequate veiligheidsmaatregelen heeft geleid tot de mogelijkheid dat elektrische voertuigen voorlopig niet op de openbare wegen mogen rijden. Hoewel de import van deze voertuigen een stap in de goede richting is, zijn er dringende maatregelen nodig om de regelgeving aan te passen en de noodzakelijke veiligheidsinfrastructuur te ontwikkelen.

error: Kopiëren mag niet!