Voor eind deze maand moeten kwesties energietarieven en loononderhandelingen afgerond zijn

Voor eind juli moeten de kwesties rond de energietarieven en de loononderhandelingen met de overheidsvakbonden afgerond zijn. President Santokhi zei zaterdag in de Congreshal ter gelegenheid van de presentatie van het boek “Van Crisisbeheersing naar Stabilisatie, Groei en Duurzame Ontwikkeling”, dat met betrekking tot de loononderhandelingen met de overheidsvakbonden, de regering ervoor zal zorgen dat de werkers zullen krijgen wat zij nodig hebben. Daartoe heeft hij de clusterministers en het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O), die namens de regering de onderhandelingen voeren met de vakbeweging, al de nodige instructies gegeven. 

De president zegt ervan overtuigd te zijn dat partijen tot overeenstemming zullen komen, en mocht dat toch moeizaam verlopen, zegt hij als president altijd beschikbaar te zijn om zaken vlot te trekken. 

Ook met betrekking tot de besprekingen rond energietarieven zegt president Santokhi dat met de vakbeweging overeenstemming zal worden bereikt. Er zijn daartoe lichtpunten.

Financieel zware maand

Over de uitbetaling van vakantiegelden aan landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden zegt de president te garanderen, dat deze normaal uitbetaald zullen worden. Deze maand wordt het voor de overheid financieel een erg zware maand. Vanwege de uitbetaling van vakantiegeld, zullen de loonkosten deze maand het dubbele zijn dan gewoonlijk. Eerder is bekend geworden dat de loonkosten deze maand rond de SRD 1,9 miljard zullen zijn. Santokhi gaf ook de verzekering dat de overheidsgepensioneerden de koopkrachtversterking deze maand normaal uitbetaald zullen krijgen.

Waar de gelden vandaan komen om de extra loonuitgaven deze maand te kunnen doen, zou Financiën-minister Stanley Raghoebarsing de president hebben verzekerd dat die er zullen zijn. Dat zou volgens de Financiën-minister evenwel betekenen dat andere betalingen van de overheid even geparkeerd zullen moeten worden. Maar die mensen zullen hun geld zeker uitbetaald krijgen. Men zal alleen nog even moeten wachten.

President Santokhi wijst wel erop dat er omzichtig omgegaan moet worden met de overheidsuitgaven. Het heeft volgens hem geen zin dat mensen hun geld uitbetaald krijgen, maar dat als gevolg daarvan de koers en de inflatie naar boven zullen bewegen. 

De doelstelling van het IMF-programma met betrekking tot het primaire saldo van de overheid dient gehaald te worden. Er is op dit stuk in juni wat verbetering opgetreden, en de verwachting is dat het in juli beter zal gaan. 

De primaire saldo doelstelling is een van de belangrijkste criteria die bij de eerstvolgende IMF-programma evaluatie in september gehaald dient te worden. Bij de laatste evaluatie van het Internationaal Monetair Fonds in juni zijn deze criteria niet gehaald. Het primaire saldo is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van de overheid exclusief de uitgaven aan rentebetalingen en aflossingen voor leningen. Het primaire saldo geeft aan hoe het gesteld is met het financieel huishouden van de overheid.   

error: Kopiëren mag niet!