Parmessar vraagt naar status kwestie vestiging ambassade in Israël

NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft vorige week tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee naar de status gevraagd in de kwestie van de vestiging van een Surinaamse ambassade in Jeruzalem, Israël. Het Assembleelid wilde weten of de kwestie nog steeds “on hold” is, of nu definitief van de baan is. “On hold” wil zeggen dat het alsnog kan gebeuren. De regering dient duidelijkheid hierin te geven. 

Medio 2022 werd bekend dat Suriname een ambassade in Jeruzalem zal vestigen. Het nieuws werd bekendgemaakt door de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Lapid na een ontmoeting met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Suriname heeft een consulaat in Tel Aviv. 

De verplaatsing van een Surinaamse diplomatieke vestiging naar Jeruzalem ligt niet alleen internationaal, maar ook nationaal erg gevoelig vanwege de status van Jeruzalem.. 

Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël het oostelijk stadsdeel. Tegenwoordig beschouwt Israël heel Jeruzalem als Israelisch grondgebied en als eeuwige en ondeelbare hoofdstad van het land. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Na hevige kritiek in de samenleving op het nieuws over het vestigen van een Surinaamse ambassade in Jeruzalem, heeft de regering bij monde van president Santokhi toen in het parlement gezegd, dat het besluit “on hold “ is gezet.

Wandaden tegen Palestina

Parmessar betoogde vorige week in het parlement, dat Suriname met het besluit om een ambassade in Jeruzalem te openen voor een bepaalde lijn heeft gekozen. Het is de lijn van Israël. Er is volgens de NDP-fractieleider niet gekozen voor de lijn van de vele slachtoffers van de vele wandaden die plaatsvinden in Palestina.

Parmessar zegt dat hoe klein Suriname in de wereld ook is, het land altijd een keus heeft. Hij brengt in herinnering dat toen in VN-verband er een stem moest worden uitgebracht voor het instellen van een internationaal onderzoek van de vele wandaden tegen het Palestijnse volk, Suriname “laf” is geweest en weg is gebleven van de stemming.

De NDP-fractieleider zegt geen ander woord te hebben voor deze Surinaamse houding op een internationaal forum in de kwestie Israël-Palestina. De wereld staat toe te kijken hoe er wandaden tegen het Palestijns volk worden gepleegd. Het Surinaamse volk wenst niet stil te zitten en toe te kijken. “Wij willen onze stem laten horen, hoe klein die ook is”, aldus NDP-fractieleider Parmessar,

error: Kopiëren mag niet!