De politieke partijen A20 (Alternatief 2020) en DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid) hebben aangekondigd dat ze gezamenlijk de verkiezingen van 2025 zullen ingaan. Onder leiding van Steven Reyme haalde A20 in 2020 4.501 stemmen binnen, terwijl DOE goed was voor 2.375 stemmen.
DOE, opgericht op 2 december 1999 in Paramaribo door onder andere Monique Essed-Fernandes en prof. dr. Marten Schalkwijk, behaalde in 2010 een zetel in De Nationale Assemblée (DNA) met 12.095 stemmen. Sindsdien was Carl Breeveld actief als DNA-lid. Bij eerdere verkiezingen in 2000 en 2005 behaalde DOE weliswaar geen parlementszetels, maar was de partij wel vertegenwoordigd op district- en ressortraadsniveau.
De afgelopen jaren was DOE echter getroffen door tegenslagen, vooral na hun beslissing om toe te treden tot de regering van Desi Bouterse. Deze keuze heeft hen electoraal schade berokkend, een straf van de kiezers voor hun deelname aan de regering. Bovendien weigerde de door DOE voorgedragen minister Dodson zijn functie op te geven toen de partij uit de coalitie stapte, wat tot extra frictie leidde.
Zowel A20 als DOE hebben een christelijke oriëntatie, wat maakt dat andersdenkenden zich minder aangesproken voelen door beide partijen. Met het nieuwe kiesstelsel hopen de partijen door een “goddelijke” optelsom meer te bereiken.
Het Surinaamse volk staat bekend als godvrezend, en deze religieuze onderlaag zou een strategisch voordeel kunnen zijn voor de alliantie A20 en DOE. Het vertrouwen op goddelijke leiding wordt vaak gezien als een belangrijk aspect in hun campagnes. Echter, er zijn ook skeptici; visioenen en goddelijke inspiratie hebben niet altijd geleid tot politiek succes, zoals het geval van iemand die beweerde dat “God” hem had gezegd president te worden, maar daarin niet slaagde.
Hoe de samenwerking tussen A20 en DOE zich zal ontvouwen en wat dit betekent voor de verkiezingen van 2025, blijft een interessante ontwikkeling om te volgen.