Pesterij op TikTok lijkt wel normaal te worden

Het lijkt tegenwoordig steeds erger te worden met pestgedrag op social media, vooral op TikTok. TikTok is een populaire app waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken en delen, vaak met muziek, dans, of grappige sketches. Vaak delen mensen ook hun persoonlijke verhalen en dagelijkse ervaringen. In Suriname zijn mensen van jong tot oud actief op TikTok. Zoals op veel sociale mediaplatformen, kunnen gebruikers ook hier met een fake account inloggen. Dit zorgt ervoor dat pestkoppen gemakkelijk anoniem kunnen blijven.

Trolls en pesterij

Het komt steeds vaker voor dat mensen, zowel jonge dames als heren, last ondervinden van trolls en pestkoppen die video’s en foto’s van anderen delen om hen te pesten. Deze trolls plaatsen vaak privé-informatie of valse beschuldigingen bij de video of fotobeelden, allemaal voor sensatie en likes. Recentelijk was er zelfs een trend waarbij onbekende TikTok-accounts video’s plaatsten en volgers moesten raden wie de persoon was. Deze plaatjes waren raadsels met bijvoorbeeld beschrijvingen zoals “zwart lang haar”, “roze gekleurde beugels”, en “zwarte rugtas”. Dit gaf volgers genoeg aanwijzingen om te raden wie de persoon was.

De trend liep echter uit de hand toen trolls expliciete en beledigende beschrijvingen begonnen te posten over het uiterlijk of privézaken van de mensen bij de bijbehorende plaatjes. Deze trend richtte zich zelfs naar scholieren toe, waarbij volgers moesten raden wie de persoon was en van welke school ze kwamen. 

Hoe veilig is TikTok?

Op TikTok bestaan beveiligingsmaatregelen, zoals het rapporteren en blokkeren van gebruikers, maar deze zijn niet altijd voldoende. Gebruikers kunnen pestgedrag van de trolls zodoende wel melden bij TikTok, de pestende accounts blokkeren en worden de video’s soms wel verwijderd. Maar helaas is het voor de normale volgers op TikTok nog onduidelijk en moeilijk om de personen achter de ‘fake accounts’ te ontmaskeren. 

SD

error: Kopiëren mag niet!