Financiën-minister Raghoebarsing: “Directies staatsbedrijven moeten verantwoordelijk nemen of hun biezen pakken!”

Staatsbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze niet elke week op de stoep van de regering staan voor subsidies. Zij zijn er om een stukje beleid goed te helpen uitvoeren binnen de grenzen van wat redelijk en eerlijk is.

“Directies van staatsbedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen of hun biezen pakken”, zo liet Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zich afgelopen week woensdag ontvallen tijdens een persconferentie na de vergadering van de regeringsraad.

De bewindsman vindt dat het niet zo kan zijn, dat directieleden van sommige staatsbedijven USD 3.000 tot USD 6.000 per maand worden betaald, maar voortdurend bij de regering aankloppen om problemen van het bedrijf voor hen op te lossen. Ze worden goed betaald voor het werk dat ze moeten doen. Sommige directies van staatsbedrijven verdienen 3 maal het salaris van de president en 5 maal dat van een minister. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen. 

Financiële krapte overheid

Minister Raghoebarsing had het tijdens de persconferentie over de financiële krapte waarmee de regering zit om de lopende overheidsuitgavan te kunnen betalen. De inkomsten van de overheid lopen achter op de stijgende uitgaven. Hij wijst op het belang en de noodzaak om vooral de niet-belastingmiddelen voor de overheid binnen te halen. Voor wat betreft de inning van belastingmiddelen is de Financiën-minister niet helemaal ontevreden, maar er bestaat nog ruimte voor verbeteringen. 

Met de beschikbare financiële middelen die hij ter beschikking heeft zegt de minister, dat er heel zuinig mee moet worden omgegaan. De financiële middelen zijn niet altijd en op tijd beschikbaar, en waar aan de ene kant geld moet worden uitgegeven, betekent dat, dat er elders geknipt moet worden.

Biezen pakken

Tegen deze achtergrond maakte minister Raghoebarsing zijn opmerking over staatsbedrijven en hun directies. Die moeten een stuk beleid van de regering helpen uitvoeren. Hij onderkent dat er staatsbedrijven zijn waarvan de overheid vindt dat de tarieven voor de bevolking niet uit de hand mogen lopen. Daarvoor stellen die bedrijven terecht dat er een prijskaartje voor is.

Minister Raghoebarsing zegt in die gevallen te begrijpen dat de bedrijven subsidiebehoeftig zijn, maar vindt tegelijk ook dat het niet zo kan zijn dat de directies van die bedrijven, die flinke salarissen opstrijken, elke week bij de regering op de stoep staan om problemen voor hen op te lossen. “Neem je verantwoordelijkheid of pak je biezen!”, aldus de Financiën-minister.

error: Kopiëren mag niet!