Debet aan rampen

Tegenwoordig  kan elk mens op de hoogte blijven van elke positieve of negatieve gebeurtenis die plaatsvindt in de wereld. Vooral natuurrampen worden via de televisie rechtstreeks wereldkundig gemaakt. We kunnen dan ook direct naar de gevolgen kijken en hoe de schade wordt aangepakt. 

De laatste jaren zijn er natuurrampen in allerlei vormen waar te nemen. Veilig thuis, achter de televisie, zien we opengespleten wegen, ingestorte gebouwen, beschadigde bruggen en viaducten, gebarsten waterleidingen, uitgevallen stroom. Ook zien we hoe door het water mensen en spullen worden weggespoeld, hoe oogsten worden vernield door langdurige droogte, de vernielingen die worden aangericht door orkanen en vulkaanuitbarstingen en nog veel meer natuurrampen. We zuchten meelevend en geven blijk van medelijden. Echter de volgende dag zijn we al die verschrikkingen weer vergeten. We maken onszelf steeds wijs dat deze rampen ver van ons af liggen, dat het ons nooit zal overkomen.

Er zijn landen (Europa) die goed voorbereid zijn op zulke rampen. Ze beschikken over een efficiënt apparaat om de gevolgen snel en doeltreffend aan te pakken. Er zijn bijvoorbeeld landen die bewust op strategische plaatsen geïmproviseerde ziekenhuizen hebben gebouwd. Er liggen zandzakken en pompen klaar om wateroverlast aan te pakken, bulldozers om puin te ruimen, honden om vermiste mensen onder het puin op te sporen kortom, men is voorbereid op elke natuurramp. Men leert om de volgende keer sneller en beter te kunnen handelen. Bijvoorbeeld de bouwvoorschriften worden strenger zodat in de toekomst solider, steviger en aardbeving bestendiger kan worden gebouwd. Men probeert natuurrampen van tevoren te voorspellen zodat de mensen op tijd gewaarschuwd en geëvacueerd kunnen worden en gebieden ontruimd.

Natuurrampen kunnen niet worden voorkomen, daarom is het goed dat men hiervan leert, maatregelen neemt en elkaar in nood een helpende hand biedt. 

Er zijn echter ook landen (Zuid- en Midden-Amerika) die niet voorbereid zijn omdat ze noch het geld, noch de middelen, noch de deskundigheid hebben. De beelden van de  natuurrampen in deze landen, die de wereld te zien krijgt, zijn hartverscheurend. Vele mensen in Suriname die naar deze rampen kijken, reageren vaak met de woorden: ”Gelukkig is dit Suriname bespaard gebleven. Suriname is een gezegend land. Bij ons geen natuurrampen!” Dat is tot nu toe waar en daar zijn we dankbaar voor, masra gado grantanji! 

Toch moeten we niet naïef afwachten en ons ook niet blijven verschuilen achter deze zinnen. We hoeven ons ook niet te verliezen in doemscenario’s, maar we moeten wel voorbereidingen treffen om land en volk te beschermen. Er moet bijvoorbeeld geld weggezet worden om rampen te kunnen opvangen, er moet deskundigheid in huis worden gehaald, kortom er moet een rampenplan klaarliggen.

Er zijn vele oorzaken die debet zijn aan natuurrampen, maar de grootste veroorzaker is de mens zelf. De mens heeft altijd alleen maar van de natuur genomen en niet gegeven.

Naast al die oorzaken is er in Suriname één oorzaak die er angstaanjagend uitspringt omdat het regelmatig wordt toegepast door gewetenloze landgenoten en dat is BEDROG

Elk project vraagt om betrouwbare medewerkers en daar ontbreekt het juist aan in Suriname. Het komt maar al te vaak voor dat het bedrag dat gevraagd wordt om een project te realiseren, ver boven het werkelijke bedrag ligt. Het verschil verdwijnt dan in eigen zak. Dus daar wordt bewust flink aan verdiend. In de volksmond staat dit fenomeen bekend als, ‘tekie njang.’ Bijvoorbeeld het project van de buitenschoolse opvang.                                                                                                                                  Rampzalig en angstaanjagend wordt het echter als men op papier aangeeft goed en degelijk materiaal te zullen gebruiken maar in de praktijk waardeloos en slecht materiaal gebruikt. (gebouw dat bestemd was voor de politie) 

Daar wordt niet alleen flink aan verdiend, maar er wordt vooral een levensgevaarlijke situatie gecreëerd. Bij een aardbeving of orkaan gaan zulke gebouwen namelijk neer als  kaartenhuisjes, met gevolg vele doden en gewonden.  

Het verzinnen van allerlei ‘tekie njang’ trucs, is tot daar aan toe. Maar bewust onbetrouwbaar materiaal gebruiken, is gewetenloos spelen met mensenlevens. Dit gedrag komt op zeer grote schaal voor. Er worden handelingen verricht zonder na te denken over de nadelige en gevaarlijke gevolgen. Er wordt alleen gedacht aan eigen belang. 

Beste mensen, land en volk zullen niet worden vernietigd door hen die dit kwaad bezigen, maar door hen die dit kwaad zien, oogluikend toelaten en geen halt toeroepen. Bedrog is vijand nummer één van land en volk  Ons land kan alleen worden opgeschoond als we stoppen met de struisvogel politiek en alle wanpraktijken keihard bij de naam noemen en afstraffen. 

The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch and do nothing. “

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!