Homohuwelijk nu toegestaan op Curaçao en Aruba

Partners van hetzelfde geslacht kunnen nu trouwen op Aruba en Curaçao. Dat volgt op een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedeeld. Tot vrijdag was het huwelijk voor partners van gelijk geslacht in beide landen niet toegestaan.

Het gemeenschappelijke Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba oordeelde op 6 december 2022 dat het huwelijk tussen paren van dezelfde sekse toegestaan moet worden. De regeringen van Aruba en Curaçao gingen in cassatie tegen dit besluit.

Het Hof in Willemstad oordeelde toentertijd dat het niet toestaan van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en de staatsregeling. De zaken voor het openstellen van het huwelijk werden aangespannen door stichting Fundacion Orguyo Aruba en op Curaçao door de Human Rights Caribbean Foundation.

In december vorig jaar adviseerde de advocaat-generaal van de Hoge Raad de beslissing in stand te houden dat paren van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao met elkaar kunnen trouwen.

Het Arubaanse parlement stemde afgelopen mei en juni over het wetsvoorstel. Beide keren was er geen meerderheid voor. Op Aruba houdt dat in dat het parlement de wet officieel heeft verworpen.

Nu houdt de Hoge Raad het oordeel van het Hof op de eilanden in stand. Dat betekent volgens Fundacion Orguyo Aruba dat paren van hetzelfde geslacht per direct met elkaar kunnen trouwen op het eiland. Er is dus geen wetswijziging meer nodig.

error: Kopiëren mag niet!