Nog meer Cubaanse coaches aangetrokken

aa. CubaanseHet ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft onlangs nog meer Cubaanse coaches binnengehaald om mee te helpen aan het meerjaren sportontwikkelingsprogramma van deze regering. Het is bekend dat sinds de start van het programma deze hoog opgeleide coaches ingezet zijn voornamelijk in de districten om het talent dat ook daar aanwezig is te ontdekken en te begeleiden. In de afgelopen jaren is duidelijk bewezen dat goed werk is afgeleverd door de Cubaanse coaches en de resultatien die op voornamelijk atletiek gebied zijn geleverd liegen er niet om. Wij noemen in dit geval de prestaties die de atleten van Marowijne, Brokopondo en Saramacca nationaal en internationaal hebben geleverd. Ook de grote sprongen voorwaarts die zijn gezet met volleybal in Moengo en Wanica zijn bewijzen dat het programma waarin deze cubanen zijn ingezet goede vruchten heeft afgeworpen. In één adem kunnen ook genoemd worden de vooruitgang en de meetbare en niet – meetbare prestaties op schaakgebied, wielrennen en boksen.
Terugkomend op de recente uitbreiding van het aantal oaches uit Cuba heeft het ministerie in december vorig jaar een atletiekcoach Pablo Diaz Ramos en een schaakcoach Jose Rafael Valdivia Valdivia  binnengehaald. Beide heren hebben een rijke werkervaring in het ontwikkelen en begeleiden van sporters en talenten. Pablo Diaz Ramos zal worden ingezet in Coronie om het atletiekprogramma dat indertijd was begonnen voor de regio West weer op te starten. De schaakcoach Jose Rafael moet in de komende periode de ondersteuning zijn van de activiteiten van schaakcoach Betancourt Nestor die hier bijkans  4 jaar aanwezig is. In maart dit jaar zijn nog drie atletiekcoaches in ons land aangekomen t.w. Otto Jesus Martinez Diaz, Raydel Sandoval Milian en de bekende Leandro Felix Civil Harvis. Laatstgenoemde is de topcoach die wereldsterren als o.a. Anna Fidelia Quirot en Letitia Vriesde  heeft begeleid naar het erepodium. Binnen de Surinaamse Atletiekbond was ook speciaal voor deze coach gevraagd. Het is ook goed te vermelden dat Raydel Sandoval Milian zelf ook pupil is geweest van Pablo Diaz Ramos. Ook is het contract met de allereerste cubaanse coach in Suriname nl. Oriol Hernandez Blanco verlengd. Al met al topcoaches die binnen het sportontwikkelingsprogramma een bijzondere bijdrage kunnen leveren.
Vorige maand heeft een delegatie van het ministerie bestaande uit Minister Ismanto Adna en zijn twee directeuren t.w. Michael Watson en John Sandriman een werkbezoek gebracht aan  Cuba om te praten over de continuering van de samenwerkingsovereenkomst en het verbreden van de mogelijkheden binnen deze samenwerking. Het ministerie zal zich blijven inzetten om behalve een voorwaarde scheppende rol te vervullen in de sportontwikkeling van Suriname, ook een tastbare bijdrage te leveren aan deze ontwikkeling samen met de diverse sportbonden. Het is duidelijk dat binnen het beleid van deze regering de ondersteuning naar de georganiseerde sport volgens de beleidsuitgangspunten moet geschieden en dat een ieder – geen uitgezonderd -op het grondgebied van Suriname de (medaille) kans moet krijgen  om ons land te kunnen vertegenwoordigen op het internationale forum.

error: Kopiëren mag niet!