Leden Centraal Hoofdstembureau en Onafhankelijk Kiesbureau beëdigd

President Chandrikapersad Santokhi heeft vandaag, donderdag 11 juli, leden en plaatsvervangende leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) beëdigd in het presidentieel paleis. 

Met de overgang van een districtenstelsel naar een landelijk evenredigheidsstelsel, is het nu de verantwoordelijkheid van het Centraal Hoofdstembureau om de kandidatenlijsten voor De Nationale Assemblee te ontvangen, te onderzoeken en goed te keuren. “Met het nieuwe stelsel vallen alle stembureaus, inclusief de hoofdstembureaus, nu onder het gezag van het CHS”, sprak Santokhi. In oktober 2023 zijn aan beide organen uitgebreidere taken en bevoegdheden toegekend. “Dit onderstreept het belang om beide organen te versterken met deskundigen”, aldus de president.

Het Onafhankelijk Kiesbureau is verantwoordelijk voor het toezicht op de organisatie van de verkiezingen en is nu ook belast met de goedkeuring van de kiezerslijsten. Daarnaast heeft het OKB directe toegang tot de gegevensbronnen van het kiesregister. 

Christien Koempai, Chermine Wirjotaroeno, Shaista Nabibaks en Faizel Baarn zijn allen beëdigd als leden van het CHS, terwijl Angel Huang beëdigd is als plaatsvervangend lid. Voor het OKB is Sonja Galimo beëdigd tot lid.  

error: Kopiëren mag niet!