Burgers missen voldoende voorlichting over gang van zaken rond verkiezingen van 25 mei 2025

Er lijkt momenteel weinig nieuws of reclame te zijn rondom de landelijke verkiezingen van 25 mei volgend jaar en de wijzigingen die zich daarin voordoen vergeleken met voorgaande verkiezingen. Dit baart veel mensen zorgen, vooral nu de verkiezingen met rasse schreden naderen.

Saskia, die in een particulier bedrijf werkt en moeder van vijf kinderen is maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. Aan de Dagblad Suriname zegt ze: “Ik weet hoe zwaar het nu is om te overleven. De prijzen gaan niet omlaag ondanks dat de koers daalt en de prijs van benzine. Mijn man en ik werken, maar het is passen en meten.”

“Om mijn mening te geven over de verkiezingen van 25 mei 2025, daar merk ik wel weinig van. Er is een nieuw kiesstelsel en dat is de landelijke evenredigheid. Tot zover ik mij kan herinneren zie en hoor ik weinig hierover. Juist in aanloop naar de verkiezingen is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Bijvoorbeeld door het verspreiden van informatiemateriaal, het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en het uitzenden van spotjes op radio en televisie, zodat de samenleving goed voorbereid is.”

Die voorlichting is volgens Saskia ook noodzakelijk “om te begrijpen hoe het kiessysteem in elkaar zit om een goede keuze te kunnen maken bij het uitbrengen van je stem”. “Ik hoop dat er in de komende maanden meer details en informatie bekendgemaakt wordt over de verkiezingsprocedure en hoe de zetelverdeling zal plaatsvinden.”

Het is belangrijk dat de overheid en andere instanties meer inspanningen leveren om kiezers bewust te maken van het belang van de landelijke evenredigheid en hoe dit van invloed is op de verkiezingsuitslag. 

Met nog tien maanden te gaan tot de verkiezingsdatum, is er nog voldoende tijd om deze informatiecampagnes op te zetten en kiezers te informeren. Hopelijk zal hier in de komende maanden meer aandacht aan besteed worden, zodat de kiezers goed voorbereid zijn wanneer zij hun stem uitbrengen op 25 mei 2025.

CS

error: Kopiëren mag niet!