Financiën-minister legt nadruk op bezuinigen, betalingsachterstanden en tekorten aan reserves voor investeringen

Afgelopen woensdag tijdens de persconferentie over de hoofdpunten uit de wekelijkse regeringsraad vergadering, gaf minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning aan dat “het de goede kant op gaat.” Hij benadrukte dat er positieve ontwikkelingen zijn in de wisselkoersen, de verlaging van brandstofprijzen en het terugkerend vertrouwen bij de gemeenschap. Bedrijven geven kortingen en acties, en de economische groei wordt dit jaar geprojecteerd op drie procent, hoewel dit volgens hem mogelijk nog hoger kan uitvallen. 

De minister benadrukte ook, dat de regering in staat is de noodzakelijke uitgaven te doen. Deze positieve ontwikkelingen zouden zich moeten vertalen naar een beter leven voor de burgers, dat langzaam maar zeker tot stand komt.

Volgens de minister wordt vooral door de president en vicepresident veel aandacht besteed aan deze verbeteringen. Minister Raghoebarsing sprak over lagere prijzen, stabielere omstandigheden zonder schokken, geen schaarste aan producten of valuta, en de mogelijkheid om inkomens aan te vullen. Dit zijn volgens hem allemaal goede ontwikkelingen.

“Geen reserves voor opvang onvoorziene uitgaven”

Hoewel de situatie de goede kant op lijkt te gaan, waarschuwde de minister dat de stabiliteit en vooruitgang nog steeds zeer kwetsbaar zijn en voorzichtig moeten worden benaderd. “Het is niet zo dat alle problemen zijn opgelost en dat we alles kunnen doen. Er zijn geen reserves op de begroting om onvoorziene uitgaven op te vangen. In de eerste helft van 2024 hebben we minimaal 60 miljoen USD, bijna 2 miljard SRD, aan onvoorziene uitgaven gedaan.”

De minister legde uit dat er ongeveer 100 miljoen SRD per maand extra was begroot voor gezondheidskosten, maar dat het werkelijke bedrag momenteel 240 miljoen SRD per maand extra bedraagt. “Dit betekent dat de gereserveerde middelen voor extra voorzieningen in de gezondheidszorg al lang op zijn en dat we nu geld moeten vinden om die financiering voort te zetten.”

“Budget voor vuilophaal al verbruikt”

Daarnaast blijken de kosten voor lonen, salarissen en toelagen van de ministeries voor het hele jaar al te zijn uitgeput. “De kosten voor verschillende diensten, zoals vuilophaal en -verwerking, zijn zoveel keer gestegen dat het budget voor vuilophaal nu al is verbruikt en er extra geld moet worden vrijgemaakt”, aldus de minister.

De regering merkt dat er veel meer collectieve inspanning geleverd moet worden binnen het overheidsapparaat, en zeker ook bij staatsbedrijven, om zuinig om te gaan met geld en te bezuinigen. “We moeten heel zuinig omgaan met lonen, salarissen en toelagen, en daar ook eerlijk mee omgaan”, haalde de minister aan. “Als je recht hebt op toelagen, moet je die krijgen. Als je er geen recht op hebt, moet je er geen misbruik van maken. Als je 20 overuren maakt, moet je niet 100 overuren boeken, want dat is stelen van het volk”, benadrukte hij.

Volgens minister Raghoebarsing heeft het afbouwen van de subsidies voor elektriciteit bij de EBS niet de gewenste resultaten opgeleverd. Echter gaf hij aan dat de subsidies naar de lage inkomensgroepen onverkort doorgaan. 

Ten aanzien van de ‘vakantiegelden’ binnen de overheid die eind deze maand worden uitbetaald, waarvan de kosten aan lonen en salarissen al op 1,8 miljard liggen, gaf hij aan: “Elke maand wordt er gespaard zodat aan het eind van de maand op tijd betaald kan worden en zo ook voor de vakantiemaand.” “Het is altijd gelukt, er is geen reden om te denken dat het deze keer niet zal lukken”, beaamde de minister. 

SD

error: Kopiëren mag niet!