SRD 900 miljoen opgehaald bij TD-veiling

Bij de termijndeposito (TD) veiling deze week van de Centrale Bank van Suriname is opnieuw het volledig geveild bedrag oftewel het OMO-volume (Open Markt Operaties) van SRD 900 miljoen opgehaald. Ook deze week was het totaal aangeboden bedrag door de deelnemende algemene banken veel hoger, namelijk SRD 2.230,1 miljoen. Het totaal aangekondigde OMO-volume van SRD 900 werd conform toegewezen.

Bij de 1-weekse TD’s was het toegewezen bedrag SRD 400 miljoen, en de rente die uit de veiling kwam rollen is 10,1 procent per jaar. Dat is ten opzichte van vorige week een daling van 2,9 procentpunt.

Ook de rente bij de 1-maandse TD’s is gedaald naar 12,4 procent deze week. Dit is een daling van de rente met 1,6 procentpunt. Het toegewezen bedrag is SRD 250 miljoen.

Hetzelfde bedrag werd toegewezen bij de 3-maandse TD’s. Ook hier is er deze week sprake van een daling van de rente, van 0,7 procentpunt naar 14,3 procent.

De totale rentekosten van de Open Markt Operaties van de Centrale Bank zijn deze week verder gestegen naar SRD 6.566 miljoen. De kosten van de wekelijkse TD-veilingen bedragen alleen al SRD 5.096 miljoen. Het resterende component van de totale rentekosten van de OMO’s bestaat uit de kosten van de uitgifte van de Centrale Bank Certificaten (CBC).

De Open Markt Operaties van de Centrale Bank, die sinds juli 2021 worden uitgevoerd, zijn gericht op het afromen van overtollige hoeveelheden geld in omloop. Het beheersbaar houden van de geldhoeveelheid in omloop is nodig om de inflatie en de wisselkoers te beheersen.

error: Kopiëren mag niet!