De Gaza-oorlog zou kunnen escaleren naar LibanonDOOR DUNCAN MIL

July 10, 2024 – Het conflict tussen Israël en de door Iran gesteunde Hezbollah uit Libanon dreigt, en er worden plannen gemaakt voor een invasie als de diplomatie niet werkt – tot nu toe hebben de gesprekken weinig opgeleverd.

Daartoe gebruiken de Verenigde Staten, vertegenwoordigd door speciaal gezant Amos Hochstein, diplomatie om te onderhandelen met Libanese leiders, en dus indirect met Hezbollah, terwijl Israël militaire druk uitoefent op de groep door een mix van aanvallen op Hezbollah-troepen en -leiders.

Op 3 juli kondigde Hezbollah de dood aan van Muhammad Naama Nasser, alias Hajj Abu Naama, gedood bij een Israëlische luchtaanval gericht op zijn voertuig in het al-Housh-gebied ten zuidoosten van Tyrus, in Libanon.

Hezbollah reageerde op de moord met zes aanvallen op militaire doelen in Noord-Israël gedurende twee dagen. Twee van de aanvallen, de meest uitgebreide sinds het begin van de vijandelijkheden in oktober 2023, vonden gelijktijdig plaats, waarbij meer dan 200 raketten werden gelanceerd op IDF-hoofdkwartieren en -bases.

Speciaal gezant Hochstein streeft naar een overeenkomst waardoor de Libanese en Israëlische partijen “als overwinnaar kunnen lijken”, aldus Naharnet – de onafhankelijke Libanese media.

“Een van de uitgangen waar hij naar op zoek is, zou een evenwichtige, wederzijdse terugtrekking van beide kanten van de grens zijn door de strijders van Hezbollah en het Israëlische leger met Amerikaanse garanties en een actieve rol voor de VN-troepen”, meldde Naharnet.

error: Kopiëren mag niet!