Alcoholgebruik onder jonge mannen neemt steeds meer toe

Jaarlijks sterven wereldwijd 2,6 miljoen mensen als gevolg van alcoholconsumptie, wat overeenkomt met 4,7 procent van alle sterfgevallen. Het is opvallend dat ruim 2 miljoen van de sterfgevallen door alcohol, van het mannelijk geslacht zijn, dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een recente publicatie. 

De sterftecijfers als gevolg van alcoholconsumptie per liter alcohol zijn het hoogst in lage-inkomenslanden, geeft WHO aan. Van alle sterfgevallen door alcohol in 2019 waren naar schatting 1,6 miljoen toe te schrijven aan niet-overdraagbare ziekten, waaronder 474.000 sterfgevallen door hart- en vaatziekten en 401.000 door kanker. Sterfgevallen door alcoholgebruik waren in 2019 voor 13 procent onder de jonge mensen van 20-39 jaar.

Vorig jaar constateerde de Nationale Anti-Drugs Raad (NAR) in Suriname een stijging in alcoholgebruik onder jongeren. Volgens het recentste landenrapport van de WHO over Suriname in 2016 bedroeg de totale alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking (15 jaar en ouder, alleen drinkers) 15,6 liter pure alcohol bij mannen en 5,6 liter bij vrouwen. Dit aantal is zorgwekkend, vooral onder mannelijke drinkers.

Mannen lopen een groter risico op bepaalde ziekten door overmatig alcoholgebruik. Lever aandoeningen en levercirrose zijn ernstige aandoeningen die levensgevaarlijk zijn. “Iemand die door blijft drinken bij een levercirrose kan daar aan overlijden”, aldus alcoholinfo.nl

Volgens cijfers van de Pan-American Health Organization, PAHO, bedroeg het sterftecijfer door Cirrose onder Surinaamse mannen 35,3 procent in 2019, een stijging ten opzichte van 31,2 procent in 2015.

SD

error: Kopiëren mag niet!