Inheemse gemeenschap in Ecuador wint na ruim 80 jaar juridische strijd om voorouderlijk land 

Een inheemse gemeenschap in Ecuador heeft een rechtszaak gewonnen om het eigendomsrecht over haar voorouderlijk thuisland in het Ecuadoraanse Amazonegebied terug te krijgen, meer dan 80 jaar nadat ze ontheemd waren geraakt door oorlog.

Een Ecuadoraans Hof van Beroep steunde de claim van de Siekopai-natie in Pë’këya, een biodivers gebied in het noordoosten van Ecuador langs de grens met Peru, volgens een gerechtelijke uitspraak die aan CNN is verstrekt door Amazon Frontline, een non-profitorganisatie die samenwerkt met inheemse mensen om hun landrechten te verdedigen.

De Siekopai raakten ontheemd tijdens de Peru-Ecuador-oorlog in de jaren ‘40. Afgelopen september spande de gemeenschap, die slechts ongeveer 800 leden telt, een rechtszaak aan tegen de Ecuadoraanse staat, omdat deze hun recht op voorouderlijk eigendom zou schenden, aldus Amazon Frontline.

In de uitspraak van vrijdag gaf het Hof het ministerie van Milieu 45 dagen om een ​​eigendomstitel te leveren aan het Siekopai-volk voor meer dan 104.000 hectare land, blijkt uit gerechtelijke documenten.

error: Kopiëren mag niet!