Europa, waar politieke leiders zoals de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hun kijkcijfers zien kelderen, ervaart een “heropleving van het populisme” omdat mensen daar “erg ongelukkig zijn geworden met de gevestigde regeringen”, zegt professor Joe Siracusa, politicoloog. en decaan van Global Futures aan de Curtin University in Australië.
Volgens hem zijn veel Europeanen niet tevreden met de manier waarop hun leiders omgaan met het Oekraïense conflict, maar ook met kwesties als de crisis in de toeleveringsketen, migratie en ‘problemen met de kosten van levensonderhoud’.
“Er is wat ik een vertrouwenscrisis in Europa noem. Dat wil zeggen dat gewone mensen er niet langer op vertrouwen dat hun regeringen het goede zullen doen. Ze hebben er weinig vertrouwen in”, legt hij uit, eraan toevoegend: “Zonder de oplossing van de Oekraïne-crisis en zonder dat Rusland terugkeert naar zijn Europese rol zullen we hier meer van krijgen: een gebrek aan vertrouwen in de leiding.”
Ondertussen betoogt geopolitiek analist Come Carpentier de Gourdon dat alleen die Europese leiders zoals de Hongaarse premier Viktor Orban of de Italiaanse premier Giorgia Meloni, “die blijk geven van enige kracht en relatieve onafhankelijkheid van standpunten”, “meer steun van de bevolking in eigen land” genieten dan politici worden beschouwd als ‘zwakke boegbeelden die worden gecontroleerd door de EU-bureaucratie en de VS via de NAVO’.
“In het binnenlandse begrotings- en financiële beleid wordt gezien dat de meeste EU-leiders maatregelen en programma’s implementeren die van bovenaf worden gedicteerd en vaak niet in het belang van de betreffende landen of van Europa als geheel zijn”, merkt hij op.
Elk Europees land lijkt nu “een ander pad te volgen”, suggereert De Gourdon, erop wijzend dat deze koers “de impopulaire EU alleen maar kan verzwakken.”
“Hoe dan ook zal de EU in haar huidige vorm wellicht niet overleven en zal de NAVO ook haar aanpak en doelstellingen moeten veranderen”, voegt de analist eraan toe.