Aloema bezorgd over op handen zijnde EU-sanctie tegen Suriname wegens illegale visserij

Het Assembleelid Ronny Aloema (VHP) maakt zich ernstig zorgen over  op handen zijnde sancties van de Europese Unie (EU) tegen Suriname wegens het uitblijven van adequate maatregelen om illegale visserij op zee tegen te gaan. Vorige week tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee maakte Aloema er melding van dat Frankrijk vorig jaar sancties heeft aangevraagd bij de Europese Unie (EU) tegen Suriname, Guyana en Brazilië wegens het uitblijven van adequate maatregelen om illegale visserij op zee tegen te gaan. 

Volgens Aloema zou het gaan om  “Illegal, Unreported en Unregulated Fishing (IUU)”. 

Suriname is in januari 2023 schriftelijk hiervan in kennis gesteld en is gevraagd om maatregelen te treffen. De Surinaamse regering heeft op dit schrijven van de EU nooit gereageerd. In april dit jaar is er een tweede schrijven aan Suriname gericht, en ook hierop is geen reactie geformuleerd richting de Europese Unie. 

Geen reactie van Suriname

Aloema wil van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) weten wanneer Suriname een reactie zal formuleren richting de EU. Hij wil er niet aan denken dat Suriname door de EU “ge-blacklist” zal worden. Over wat de EU-sancties tegen Suriname zullen inhouden is niet duidelijk, maar een exportverbod van vis- en visproducten zou een daarvan kunnen zijn. Sancties door de EU opgelegd aan landen worden normaliter overgenomen door de Verenigde Staten, en omgekeerd gebeurd dat ook. Onlangs is Suriname door de VS op de sanctielijst geplaatst als het gaat om de handel in munitie en wapens. Het is verwachtbaar dat EU deze sanctie zal overnemen.

Tijdens zijn betoog vorige week in de Nationale Assemblee wilde Aloema van de minister van LVV weten hoe het zover heeft kunnen komen dat Frankrijk sancties heeft aangevraagd bij de EU tegen Suriname, Guyana en Brazilië. De instanties en autoriteiten in Suriname die hierop moeten toezien hebben dan volgens Aloema feitelijk ernstig gefaald. 

Concreet bewijsmateriaal

De aanvraag van Frankrijk bij de EU voor sancties tegen Suriname, Guyana en Brazilië is geschied op instigatie van de desbetreffende autoriteiten in Frans-Guyana. Al meer dan 25 jaar zouden de Frans-Guyanese autoriteiten hebben gewaarschuwd tegen illegale visserij in hun wateren. Het is bekend dat veelal Guyanese vissers zich hieraan schuldig maken, die al dan niet met vervalste Surinaamse vergunningen vissen. 

Volgens Aloema heeft het Franse ministerie in Parijs, dat over visserij gaat, na lang gewacht te hebben op basis van concreet bewijstmateriaal de santies bij de EU aangevraagd.

error: Kopiëren mag niet!