Volgens politicoloog Ricardo is de grootste bedreiging voor Surinaamse burgers de enorme invloed van rijke individuen en bedrijven op het politieke systeem van het land. Hij benadrukt dat veel beleidsbeslissingen worden genomen ten voordele van de elite, wat de democratische processen ernstig schaadt.
Ricardo stelt onomwonden: “Over welke kwestie u ook gaat en aan welke kant van de kwestie u ook bevindt, uw kwestie zal nooit op een eerlijke manier worden aangepakt zolang ambtenaren hun campagnes mogen laten financieren door rijke belangen. Zodra ze eenmaal verkozen zijn, wordt hun beleid gestuurd door lobbyisten, wat in wezen neerkomt op juridische omkoping.”
Volgens hem wordt het Surinaamse politieke systeem al veertig jaar gedomineerd door persoonlijke belangen van politieke leiders die hun macht behouden dankzij degenen die grote rijkdom bezitten. “Dit is ondemocratisch”, zegt Ricardo. “Het systeem is ondemocratisch.”
Ricardo gelooft dat de meeste politici die beweren de armen te verdedigen, vaak degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor de huidige staat van armoede in het land. Hij wijst erop dat zolang deze rijke belangen de beleidsvorming blijven beïnvloeden, de gewone burgers nooit een eerlijke kans zullen krijgen om hun stem te laten horen of hun leven te verbeteren.
Hij roept de samenleving op om zich te concentreren op het hervormen van dit politieke systeem als belangrijkste prioriteit. “Welk probleem u ook interesseert, dit is het enige probleem waaraan u zou moeten werken. Als de basis van ons politieke systeem corrupt is, zullen al onze inspanningen om andere problemen op te lossen tevergeefs zijn.”
Ricardo benadrukt dat een structurele hervorming, waarbij strengere regels worden ingevoerd om de invloed van rijke individuen en bedrijven op de politiek te beperken, essentieel is voor de gezondheid van de democratie in Suriname. Alleen door deze diepgewortelde problemen aan te pakken, kunnen we een eerlijker en rechtvaardiger systeem creëren waarin alle burgers een gelijke kans krijgen om hun dromen na te jagen en bij te dragen aan de samenleving.