Afgelopen week werd weer eens duidelijk dat nepnieuws op Facebook welig tiert en dat zeer veel mensen gedwee en zonder na te denken dat nepnieuws delen, verder verspreiden dus. Hierdoor gaat nepnieuws helaas een eigen leven leiden. Suriname kent zeker op Facebook vele koeien van zondag, die zulk nieuws als waarheid aannemen en doorsturen, waarmee vele weilanden gevuld zouden kunnen worden.
Het was deze keer onder andere Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo die met modder smijten werd geconfronteerd op Facebook en over wie ongenuanceerde en ongefundeerde leugens werden verspreid, slechts gebaseerd op videobeelden en een foto.
De ervaren politicus was onderweg van Nederland naar Suriname en tijdens de vlucht begon het vuilsmijten al toen een passagier Somohardjo allerlei verwensingen naar het hoofd slingerde. Beelden hiervan verschenen, natuurlijk, want zo gaat dat tegenwoordig, binnen een mum van tijd op social media. En natuurlijk vierden vele koeien van zondag hun bot op Somohardjo onder de geplaatste beelden.
In dit artikel verlaagt de redactie van Dagblad Suriname zich niet tot het niveau om de geuite verwensingen te herhalen. Daar is immers al genoeg over gezegd, geschreeuwd en geschreven.
Maar, plotseling verscheen ook een foto op social media waarop de reizende PL-leider te zien is, zittend, met een paspoort in zijn hand. In een bijschrift bij die foto wordt beweerd dat het zou gaan – gelet op de kleur ervan, aldus de persoon die de foto heeft gepost – om een Nederlands paspoort. Daarmee feitelijk, zeer kort door de bocht op een kwalijke wijze, suggererend dat de heer Somohardjo Nederlander zou zijn.
Reden genoeg voor de redactie van Dagblad Suriname om Somohardjo hierover te benaderen voor een reactie en zijn reactie is scherp, duidelijk en spreekt boekdelen: “Sorry. Eigenlijk wil ik niet gemakkelijk reageren op domme streken. Ik heb een diplomatiek paspoort en die heeft toevallig dezelfde kleur als het Nederlandse paspoort.”
En, de voorzitter van de Pertjajah Luhur heeft gelijk. Een diplomatiek paspoort lijkt inderdaad op het Nederlandse paspoort, qua kleur. Somohardjo stuurde Dagblad Suriname voor de zekerheid nog een foto van zijn diplomatieke paspoort:
Kortom, de Surinaamse social media koeien van zondag houden ervan om stormen in glazen water te creëren om daarmee willens en wetens personen te schaden. Misschien, mits ze dat kunnen, zouden ze eerst eens tot drie, neen tot vier, moeten tellen alvorens te reageren op bepaalde Facebook-berichten en deze door te sturen naar andere koeien van zondag in hun stinkende Facebook stal.