Social media, met platforms zoals Facebook, die veelvuldig in Suriname worden gebruikt, bieden een open forum voor communicatie en discussie. Helaas wordt deze vrijheid vaak misbruikt door kwaadwillenden die doelbewust verkeerde informatie verspreiden en mensen schade toebrengen, zonder rekening te houden met privacyrechten.
Vervolging lijkt in Suriname haast onmogelijk, tenzij iemand met naam en toenaam genoemd wordt. Vaak maken kwaadwilligen gebruik van nepaccounts, waardoor ze moeilijk te traceren zijn.
Burgers spelen een cruciale rol in het bestrijden van nepnieuws. Allereerst is het belangrijk om altijd kritisch te zijn over wat men leest en deelt. Verifieer de bron van de informatie; betrouwbare nieuwsorganisaties en gerenommeerde websites als van Dagblad Suriname ,zijn meestal een veiliger bet.
Daarnaast kunnen burgers gebruikmaken van feitencheckers zoals Snopes en FactCheck.org om te controleren of beweringen waarheidsgetrouw zijn.
Bij het aantreffen van verdachte berichten is het raadzaam om niet direct te reageren of door te sturen. In plaats daarvan kan men het rapporteren bij de beheerder van het platform. Bewustwording en onderwijs over de gevaren van nepnieuws zijn eveneens essentieel. Dit zou een gezamenlijke inspanning van scholen, gemeenschappen en de overheid vereisen.
Het is van groot belang dat Surinamers leren omgaan met nepnieuws zodat de schade aan individuen en de samenleving beperkt blijft.