“Niemand gaat zich nu druk maken over het binnenland. Niemand zal zich bekommeren om de mensen. Paramaribo en Wanica gaan voor het hele land bepalen. Ze hebben gevonden wat ze wilden. Sinds de aanname van het gewijzigde Kiesstelsel is niemand meer naar het binnenland gegaan. Geen enkele politieke leider of voorzitter van een partij.” Woorden van vicepresident tevens voorzitter van de ABOP, Ronnie Brunswijk, woensdag voor de aanvang van de Raad van Minister vergadering.
De ABOP blijft zich verzetten tegen de implementatie van het landelijke evenredigheidsstelsel en is nog altijd voorstander van het districtenstelsel. “Paramaribo en Wanica hebben 38 zetels, de rest mag stikken.”
Dat gaat volgens Brunswijk in de praktijk gebeuren. Het is volgens de ABOP-leider belangrijk om alle hoeken en gaten van het land te kennen. Dan pas kan er degelijk beleid uitgevoerd worden. “Als je het achterland niet kent, de gebieden niet bezocht hebt, hoe ga je de mensen tegemoet komen en hoe ga je de noden van de mensen aanpakken?”, vroeg Brunswijk zich af.
Dit komt op een moment dat de ABOP bezig is te praten met partijen die ondersteuning kunnen bieden voor een aanvullende wijziging van de kiesregeling in de Nationale Assemblee. Een initiatiefwet is in de maak en wordt voorbereid om het mogelijk te maken om in Paramaribo te stemmen, ongeacht woonplaats.
De geelzwarte partij is ontstemd over het uitblijven van steun van andere partijen, zowel in de coalitie als voor de mogelijkheden. “Niet alleen mensen van het binnenland zullen hiervan voordelen hebben. Maar ook studenten en mensen die bijvoorbeeld voor medische doeleinden in de stad vertoeven”, heeft de ABOP gesteld. Volgens de partij wordt er gewerkt aan het nodige draagvlak.
Brunswijk gaf woensdag ook aan dat de noden van het binnenland groot zijn. Hij zet zich daarom als leider van het land in om deze op te lossen.