In Suriname heerst momenteel een discussie onder leerkrachten die mogelijk tijdens de vakantieperiode moeten werken. Dat is iets dat minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wil vanwege leerachterstanden de afgelopen jaren. Veel leerkrachten vinden het niet fair dat zij ook buiten reguliere schooluren moeten werken.
De vakantieperiode is vaak bedoeld als rustperiode voor leerkrachten, waarin zij kunnen bijkomen van een druk schooljaar en tijd kunnen besteden aan hun familie en hobby’s. Echter, in veel gevallen wordt van leerkrachten verwacht dat zij ook tijdens de vakantieperiode werken om extra taken uit te voeren, zoals het voorbereiden van lessen, het corrigeren van toetsen of het organiseren van extra-curriculaire activiteiten.
Sommige leerkrachten ervaren dit als een extra belasting en voelen zich hierdoor niet voldoende gewaardeerd door de schoolleiding. Zij vinden dat zij recht hebben op een welverdiende vakantie en dat zij niet verplicht moeten worden om ook tijdens de vakantie te werken.
Een leerkracht die anoniem wenst te blijven verklaart aan de redactie van Fagblad Suriname: “Ik begrijp dat het belangrijk is om de leerachterstanden weg te werken, maar ik vind het wel zwaar om ook in de vakantie te moeten werken. We hebben al zo’n drukke baan en hebben ook tijd nodig om bij te komen en ons op te laden voor het nieuwe schooljaar. Ik wil mijn leerlingen natuurlijk wel de beste kansen geven, maar ik hoop dat er ook naar ons als leerkrachten wordt geluisterd en dat er een goede balans wordt gevonden tussen werk en vrije tijd.”
Marie S., die leerkracht is op een basisschool te Kwatta, sluit zich aan bij haar collega: “Ik vind het een nobel streven van de minister om de leerachterstanden weg te werken en leerlingen de kans te geven om toch met een toets over te gaan. Ik ben bereid om ook in de vakantie te werken om mijn leerlingen te helpen, want hun succes is uiteindelijk ook mijn succes als leerkracht. Natuurlijk is het belangrijk om ook zelf goed voor je gezondheid en welzijn te zorgen, maar ik ben gemotiveerd om mijn steentje bij te dragen en het beste uit mijn leerlingen te halen.”
Er zijn dus ook leerkrachten die begrip tonen voor de situatie en het belang inzien van het bijhouden van hun werk tijdens de vakantieperiode. Zij zijn van mening dat het bij hun beroep hoort en dat zij op deze manier beter voorbereid zijn op het nieuwe schooljaar.
Het is duidelijk dat er behoefte is aan duidelijke afspraken tussen schoolleiding en leerkrachten over de verwachtingen tijdens de vakantieperiode. Het is belangrijk dat er een goede balans wordt gevonden tussen rust en werk, zodat leerkrachten zich kunnen opladen voor het nieuwe schooljaar en tegelijkertijd hun werk goed kunnen uitvoeren.
Hopelijk zal er in de toekomst meer begrip en waardering komen voor het werk van leerkrachten, zodat zij met plezier en voldoening hun belangrijke taak kunnen blijven vervullen.
CS