Financiën-minister Raghoebarsing: “Staatsschuld nog vrij hoog, maar op goede traject”

De staatsschuld van Suriname is volgens Financiën-minister Stanley Raghoebarsing nog vrij hoog, maar is aan het afnemen. De staatsschuld zit op het goede traject, zelfs beter dan het Internationaal Monetair Fonds, IMF, heeft ingeschat. Ook met een aantal andere zaken doet Suriname het volgens de minister beter dan de IMF verwachtingen. 

Zo had het IMF verwacht dat de koers niet omlaag zou gaan, maar die is wel gedaald. De inflatie vorig jaar had men op rond de 41 procent geschat, die is uiteindelijk op 32,6 procent uitgekomen. Voor dit jaar heeft het IMF de inflatieverwachting op 17 procent gesteld, maar Raghoebarsing zegt dat die naar zijn verwachting tussen de 11 en 14 procent zal uitkomen.

Volgens cijfers van het Bureau voor de Staatsschuld bedroeg de stand van de staatsschuld per ultimo maart dit jaar USD 3,4 miljard oftewel SRD 118,4 miljard. Dit is een afname van 6 procent ten opzichte van eind december vorig jaar. De afname was veelal het gevolg van grotere aflossingen op de schuld dan ontvangen trekkingen en de appreciatie van de SRD ten opzichte van de USD van 5 procent in deze periode. 

In het eerste kwartaal van 2024 resulteren de totale trekkingen minus aflossingen op de totale schuld een afname van USD 20 miljoen.

In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een appreciatie van 5 procent van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze waardestijging heeft bijgedragen aan de vermindering van de schuld, omdat circa 86 procent van de schulden in buitenlandse valuta is aangegaan. 

De rente achterstanden zijn afgenomen vanwege de herschikking van de schuld aan de ABN-AMRO-bank met een schuldvermindering (haircut). De supplier debt (achterstallige betalingen aan lveranciers is in het eerste kwartaal 2024 met 4 procent afgenomen, wat neerkomt op een vermindering van SRD 300 miljoen. Aan het eind van maart 2024 bedroeg dit onderdeel van de Staatsschuld SRD 7,3 miljard.

error: Kopiëren mag niet!