De voorbereidingen van de verkiezingen van mei 2025 zijn in volle gang. Op diverse vlakken worden werkzaamheden uitgevoerd door de autoriteiten. Een belangrijke schakel hierbij is het ministerie van Binnenlandse Zaken, BiZa, die de verkiezingen organiseert. Een van de aspecten waarmee BiZa bij de aankomende verkiezingen worstelt is de grootte van het stembiljet voor het kiezen van de 51 leden van de Nationale Assemblee (DNA).
“Bij de volgende verkiezingen zijn er geen kiesdistricten meer, maar is Suriname een groot kiesdistrict. Dat maakt dat er een stembiljet komt met 51 kandidaten per partij. Dat is anders dan bij de voorgaande verkiezingen”, aldus BiZa-directeur Nasier Eskak. De wet praat over 1% procent van de kiezers. Maar partijen deden aan kiezersbedrog door namen te misbruiken.
“We zitten nu met een heel groot stembiljet op basis van het landelijk evenredigheidsstelsel. Als wij meer dan 20 deelnemende partijen hebben bij de verkiezingen, kan dat leiden tot het aanpassen van de stembiljetten. Dan zullen wij overgaan tot een stembiljet zonder foto’s van de kandidaten”, sprak Eskak tegenover staatszender STVS. “Dat kan leiden tot andere problemen voor de herkenbaarheid en voor de laaggeletterden.”
Fragmenteren
De mededeling van Eskak volgt na een oproep van minister Bronto Somohardjo van BiZa om de samenleving niet verder te laten fragmenteren met veel partijen. “Laten we de samenleving niet nog meer fragmenteren met 60 politieke partijen. Het moet ook niet zo zijn dat iedereen gewoon zo op staat een partij start. Er moeten regels zijn en daarom is er een clausule opgenomen voor de waarborgsom.
Volgens de bewindsman rekent BiZa op ongeveer 18-19 partijen die zullen meedoen aan de verkiezingen. Dat is ongeveer gelijk aan de verkiezingen van 2020. Met twintig partijen wordt het stembiljet 100 x 70 centimeter. Minister Somohardjo gaf aan dat het bij meer partijen een grotere uitdaging wordt om het stembiljet te maken. Somohardjo zei verder, dat er voor BiZa veel werk aan de winkel is met de nieuwe kiesregeling. “Niet iedereen weet nog dat er een nieuwe kiesregeling is. We gaan in de komende tijd mensen goed uitleggen hoe het allemaal moet”, aldus Somohardjo.