Russische activa ter ondersteuning van de lening aan Oekraïne

DOOR DUNCAN MIL
June 14, 2024 – De leiders van de Groep van Zeven democratieën zijn overeengekomen om de rente van zo’n 260 miljard dollar aan bevroren Russische tegoeden te gebruiken om een ​​lening van 50 miljard dollar te verstrekken om de door oorlog verscheurde economie van Oekraïne te helpen.

De G7-leiders bespraken de details van de deal tijdens hun top van 13 en 15 juni in Italië. Volgens Amerikaanse en Franse functionarissen zou het geld Kiev vóór het einde van het jaar kunnen bereiken.

Tijdens zijn toespraak op een persconferentie onderstreepte de Amerikaanse president Joe Biden de eenheid en vastberadenheid van de leiders van de G7, door te stellen dat het besluit een “historisch akkoord was en opnieuw een resolute boodschap aan Poetin dat we verenigd en standvastig zijn.”

De Oekraïense president, Volodymyr Zelensky, uitte zijn optimisme en stelde dat het verstrekken van een lening via Russische activa “een cruciale stap is in de richting van het bieden van duurzame steun aan Oekraïne in zijn strijd om de economische uitdagingen van de oorlog te overwinnen.”

Het grootste deel van het geld zou de vorm hebben van een lening die wordt gegarandeerd door de Amerikaanse overheid, ondersteund door winsten die zijn verdiend met ongeveer 260 miljard dollar aan bevroren Russische activa – waarvan het merendeel in handen is van landen van de Europese Unie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de deal aan de kaak gesteld en gezegd dat leiders in het Westen probeerden met “een soort juridische basis” te komen voor de bevriezing van tegoeden, “maar ondanks al het bedrog is diefstal nog steeds diefstal en zal niet ongestraft blijven.”

De G7 bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook de Europese Unie neemt deel aan alle discussies.

error: Kopiëren mag niet!