Minister Ramdin: “Wij kunnen hooguit consulaire bijstand verlenen aan Surinaamse jongen in zwaarbewaakte ‘ISIS’-gevangenis in Syrië 

Deze week was op CNN een exclusieve reportage te zien van verslaggeefster Clarissa Ward die toegang had gekregen tot de Panorama gevangenis in Syrië. Er verblijven iets meer dan 40.000 mensen, ​​waar personen die banden hebben met ISIS samenleven met ontheemden. Sommigen van hen zijn zelf slachtoffer van ISIS. Ward  interviewde een aantal gedetineerden en daaronder bleek een 19-jarige Surinaamse jongen te zijn….

Slechts een keer bezoek gehad in vijf jaar

Hij zei voor de camera dat hij maar één keer eerder bezoek had gehad, jaren geleden toen hij op 14-jarige leeftijd voor het eerst in de gevangenis aankwam. Geblinddoekt en door een gemaskerde bewaker naar een kamer geleid, zei hij dat hij op een plastic stoel onder een koud TL-licht moest zitten en door Amerikaanse functionarissen werd ondervraagd.

Met 25 mede-gevangenen in eenpersoonscel

Stefan Uterloo – aldus CNN – (red. mogelijk is de achternaam Uiterloo), nu 19, vertelde hen dat hij een oom in de Verenigde Staten had, maar dat hij zich niet meer kon herinneren waar. Hij vermoedt dat ze hun interesse verloren toen ze zich realiseerden dat hij geen Amerikaan was, maar uit Suriname.

Vijf jaar later brengt Uterloo nog steeds elke dag door met 25 andere jongemannen in een eenpersoonscel in Panorama, een zwaarbewaakte gevangenis in het noordoosten van Syrië, waar CNN hem dus kon interviewen.

Minister Ramdin: “Wij zijn op de hoogte van de aanwezigheid van de jongen in zo’n kamp”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van de jonge Surinamer in de zwaarbewaakte gevangenis Panorama in Syrië.

Ramdin: “Wij zijn op de hoogte van de aanwezigheid van deze jongeman die in zo’n kamp zit in Syrië. Dat heeft te maken met feit, dat hij zich blijkbaar in het verleden heeft aangesloten bij ISIS en behoort tot een groep die wordt beschouwd als te zijn geradicaliseerd.”

Syrische ambassade in Brazilië 

Minister Ramdin stelt, dat Suriname weliswaar diplomatieke betrekkingen heeft met Syrië, “maar vanwege de situatie in Syrië zelf en ook de afwezigheid van een missie aldaar, kunnen we niet direct consulaire bijstand verlenen”. “Omdat de persoon wel de Surinaamse nationaliteit bezit en ik begrijp dat zijn vader over de Nederlandse nationaliteit beschikt, zijn wij bezig om na te gaan op welke wijze wij in contact kunnen komen met hem. Maar, we zullen ook via de ambassade van Syrië in Brazilië de situatie van betrokkene onder de aandacht brengen.”

“Hoe hij in deze situatie terecht is gekomen is onbekend”

“Dit is natuurlijk een heel specifiek geval”, aldus de minister. “De persoon is heel jong uit Suriname vertrokken – ik geloof dat hij 11 jaar was – en hij is nu rond de 19 jaar. Maar, hoe hij terecht is gekomen in deze situatie en het radicaliseringsproces, dat is onbekend. Hij moet in ieder geval onder begeleiding van een voogd dan wel een ouder zijn weggegaan, omdat hij minderjarig was.”

Ramdin benadrukt dat de kwestie rond de nu 19-jarige Uiterloo zijn aandacht heeft. “Wij hebben geprobeerd om contact te maken met familie, maar dat is niet gelukt. Maar we zullen alles doen, omdat het om een Surinaamse staatsburger gaat, om consulaire bijstand te verlenen. Wij kunnen niet interveniëren in het rechtssysteem van landen, maar wij kunnen wel informatie opvragen en en wat gedaan kan worden om wat voor steun we dan ook kunnen geven.”

“Het zijn zaken die het land geen goed doen”

“Ik wil wel erop wijzen dat het aansluiten bij een terroristische organisatie als ISIS uiteraard afgekeurd moet worden en ik wil wederom waarschuwen dat Surinamers zich niet hiertoe moeten laten verleiden 

We hebben eerder aangegeven, dat er veel Surinamers in het buitenland vastzitten vanwege het illegale transport van drugs en dergelijke, Het zijn zaken waar we wel op moeten letten, want het doet het land niet goed, maar het doet ook de persoon natuurlijk niet goed en dit zijn verantwoordelijkheden die individuen nemen en de consequenties daarvan ook zullen moeten dragen.” 

Tot slot zegt minister Ramdin, dat hooguit consulaire bijstand kan worden verleend “om na te gaan of ze op de juiste manier conform alle regelgeving behandeld worden”.

Ze konden er zelf niets aan doen

Net als de 19-jarige Surinaamse jongen, werden veel jongeren door hun ouders naar Syrië gebracht, zonder dat ze er zelf iets aan konden doen, om onder het bewind van ISIS te leven. Nu worden ze volwassen in de gevangenis. Velen hebben geen idee waarom ze worden vastgehouden of wat er met hen zal gebeuren.

“We zitten gevangen vanwege onze ouders”

“Ik weet niet hoe het met de grote jongens zit”, zegt Uterloo tegen CNN verslaggeefster Clarissa Ward. “Maar als je het over de kinderen hebt, en als je de waarheid wilt weten, weten we niet eens waarom we altijd worden gestraft. Het is alsof we vijf jaar in deze gevangenis zitten … We weten niet eens wat we hebben gedaan. We zitten gevangen vanwege onze ouders.”

PK

error: Kopiëren mag niet!