Financiën-minister Raghoebarsing: “Geschatte btw-inkomsten van SRD 5.5 miljard zullen dit jaar gehaald worden”

De geschatte btw-inkomsten van SRD 5.5 miljard voor dit jaar zullen gehaald worden. In de eerste vijf maanden van dit jaar is al SRD 2.5 miljard binnen gekomen. Het gaat de goede kant op met de Belastingdienst en de Douane met het binnenhalen van belastinginkomsten voor de overheid.  

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zei afgelopen dinsdag in het parlement dat, hoewel er nog veel verbeteringen moeten komen, waar op dit moment hard aan wordt gewerkt, de Belastingdienst en de Douane goede resultaten neerzetten. 

Over de inkomsten uit btw zegt de minister zeker niet ontevreden te zijn, zeker rekening houdende met het feit dat btw in Suriname is ingevoerd in een periode waarun de economische situatie zich in een zeer moeilijke fase bevindt. Een beeld gevend over de resultaten met betrekking tot de btw-inkomsten zei de minister, dat in januari 122 procent is gehaald, in februari 83 procent, maart 123 procent, april 95 procent en in mei 111 procent.

De Belastingdienst en de Douane hebben ervoor gezorgd dat met de verhoging van de belastingvrije grenzen loontrekkers meer overhouden van hun inkomen. De overheidsinkomsten uit loonbelasting zijn ernstig verlaagd, en de belastingdruk is verschoven naar de indirecte belastingen, met name naar belasting op luxe consumptie en naar vermogen. 

Belastingdruk verschoven 

Het is volgens de minister voor het eerst, dat de Belastingdienst laat zien dat er meer indirecte belasting is betaald dan directe belasting. Onderkend wordt dat de Belastingdienst beter verdient. In het kader van de hervormingen bij de Belastingdienst wordt er gewerkt aan een beter beloningssysteem en de semi-verzelfstandiging van de dienst. Er is ondertussen bij de Douane en de Belastingdienst voorzien in de definitieve leiding. Aan de behuizing van de diensten wordt gewerkt.

Er worden acties ingezet om belastingplichtigen aan te manen te voldoen aan hun verplichtingen. Zo zijn zeer recentelijk in dit kader brieven de deur uitgegaan naar leden van de regering en hooggeplaatste functionarissen. Ook worden btw-plichtigen opgeroepen zich te registreren en aan hun verplichtingen te voldoen. Het gaat de goede kant op met de belastingen, aldus de Financiën-minister.

SS

error: Kopiëren mag niet!