Cocabladeren in bier: Bolivia legaliseert uniek product terwijl Suriname streng blijft inzake drugs

In Suriname is het gebruik van drugs streng verboden en strafbaar. Het land handhaaft strikte regels tegen productie, distributie en consumptie van illegale substanties. Dit in schril contrast met Bolivia, dat bekendstaat om zijn uitgebreide cocabladeren aanplant en drugshandel. Recent heeft Bolivia een unieke stap gezet door legaal een biersoort te produceren uit cocabladeren.

Dit nieuwe bier, gemaakt van het controversiële ingrediënt, is nu wettelijk goedgekeurd en vrij verkrijgbaar in Bolivia. Terwijl Bolivia deze stap neemt om zijn cocabladeren op een legale markt te benutten, blijft Suriname vasthouden aan zijn strenge antidrugsbeleid. De uiteenlopende benaderingen van beide landen in het omgaan met druggerelateerde producten werpen een interessant licht op de mondiale variëteit in drugsbeleid en -regulering.

In La Paz, Bolivia, gebruikt de door de overheid geautoriseerde distilleerderij El Viejo Roble cocabladeren om een nieuw bier te brouwen, dat binnenkort wordt gelanceerd. Deze distilleerderij heeft al jaren likeur gemaakt van cocabladeren. Dit initiatief valt samen met een recente beslissing van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, om de niet-narcotische voordelen van coca te onderzoeken, wat hoop biedt aan Boliviaanse boeren en producenten.

Lizzette Torrez, een vakbondsleider van cocatelers, spreekt over hun verlangen om coca te exporteren. Bolivia, de derde grootste producent van cocabladeren en cocaïne, heeft het cocablad lang gebruikt in spirituele rituelen en recentelijk in diverse producten. De Boliviaanse regering streeft naar decriminalisatie van coca door de VN om inheemse tradities te erkennen en de markt te vergroten.

error: Kopiëren mag niet!