C-47 verklaring: Het binnenhalen vreemdelingen voor Surinaamse arbeidsmarkt

De vakcentrale C-47 onderkent het belang van goed geschoolde arbeidskrachten voor de verdere economische en sociale ontwikkeling van ons land. Wij beseffen dat de Surinaamse arbeidsmarkt onder voortdurende druk staat van een toenemend aanbod van ongeschoolde werkers en een totale mismatch van vraag en aanbod als gevolg van de slechte aansluiting van ons onderwijs op de vraag naar arbeid. Ook ten aanzien van de vraag naar skills en competenties, die noodzakelijk zijn voor onze economie, is weinig informatie en inzicht.
De grote werkloosheid onder met name jongeren en het nijpend tekort aan technische mensen met de juiste competenties en skills voor de groeisectoren speelt reeds jaren en heeft de aandacht van zowel de vakbeweging en het bedrijfsleven. Het vraagstuk is zeer complex van aard en staat nog steeds hoog op de agenda binnen de overlegstructuren van de overheid en de sociale partners. Het is duidelijk dat een oplossing van het vraagstuk niet langer meer op zich kan laten wachten. Hervormingen binnen de arbeidsmarkt en ons onderwijssysteem verlopen traag door het gebrek aan gedegen data en informatie, waardoor goed beleid ontbreekt. C-47 onderkent het belang van gedegen arbeidsmarktinformatie en -data en dringt bij de regering aan om op korte termijn te voorzien in betrouwbare arbeidsmarktinformatie en gegevens voor beleid.
C-47 is verrast met de informatie vanuit de media, die stelt dat een Filippijns uitzendbureau het ministerie van Arbeid,Technologische Ontwikkeling en Milieu heeft benaderd om te voorzien in het tekort aan arbeidskrachten in Suriname. Het ministerie staat hier niet onverschillig over. Volgens de informatie van voornoemd ministerie zijn er in Suriname op dit moment 40.000 werklozen geregistreerd. Er is een enorm tekort aan arbeidskrachten in de bouwsector, de visserij en in de beveiliging. Anderzijds is er een grote behoefte aan arbeidskrachten in verband met de geplande megaprojecten van de regering. Het halen van vreemdelingen om werkzaamheden in Suriname uit te voeren, heeft volgens het ministerie alles te maken met het attitudeprobleem en de kieskeurigheid van werkers in Suriname.
C-47 is van mening dat het binnenhalen van vreemdelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt niet zomaar kan, en met de nodige voorzichtigheid bekeken dient te worden. Ook met het oog op ons bevolkingsbeleid en de sociale spanningen die kunnen optreden in de samenleving. Lokale arbeidskrachten moeten altijd aangemoedigd worden om te werken en er moeten voldoende incentives zijn die werkers stimuleren om bepaalde werkzaamheden te verrichten. Onder meer goede en veilige werkomstandigheden, training, goede beloning en sociale bescherming zijn van groot belang.
De vakcentrale wil benadrukken om niet al te simplistisch om te gaan met het vraagstuk van vreemdelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt. De oorzaken van het tekort aan goed geschoolde arbeidskrachten liggen onder meer in de onvoldoende integratie van onderwijs en arbeid. De onvoldoende aandacht voor het technisch onderwijs en skillsontwikkeling van opeenvolgende regeringen manifesteert zich steeds urgenter door het groot tekort aan vaklieden in de bouw, constructie en infrastructurele sector. En hoewel vaklieden in deze sectoren tot de beter betaalde werkers in de economie behoren, blijft het tekort schrijnend. Op korte termijn zal een nationale oplossing aangedragen moeten worden voor het vraagstuk van de werkgelegenheid in Suriname en de aanpak hiervan. Voor het attitudeprobleem onder werklozen is een diepgaand onderzoek noodzakelijk naar de daadwerkelijke oorzaken. Er zal eraan gewerkt moeten worden dat de resultaten van dit onderzoek uitmonden in meer gerichte en effectieve oplossingen dan tot nu het geval is geweest. Een nationaal debat over dit vraagstuk kan en mag niet langer meer uitblijven, aldus het C-47 Bulletin.

error: Kopiëren mag niet!