Wijziging Wet Fiscaal Identificatienummer goedgekeurd

De Nationale Assemblee heeft dinsdagavond de wijziging van de Wet Fiscaal Identificatienummer met 33 algemene stemmen goedgekeurd. Het betreft een eenvoudige wetswijziging waarbij het 8-cijferige fiscaal identificatienummer wordt geschrapt. Het 8-cijferige fiscaal identificatienummer zoals in de wet genoemd vormde voor de Belastingdienst een wettelijke belemmering, omdat in de praktijk sinds enige tijd belastingaanslagen worden verstrekt met 10-digits.

De Wet Fiscale Identificatienummer dateert van januari 2020 en voorziet in het toekennen door de Belastingdienst van een uniek persoonsgebonden nummer aan de belastingplichtige. De wet is bedoeld om de doelmatigheid bij de Belastingdienst bij het innen van belastingen te vergroten.

De Belastingdienst is reeds enige tijd afgestapt van het 8-cijferige fiscaal identificatienummer naar het 10-cijferige, omdat het systeem waarmee er gewerkt wordt, het Multi Taks System, kan werken met een 10-cijferig nummer.

De wetswijziging dient te worden bezien in het kader van het proces gericht op de versterking van de Belastingdienst. Financiën-minister Stanley Raghoebarsing noemt in dit kader onder meer de nieuwe behuizing van de Belastingdienst, waar op dit moment aan wordt gewerkt. 

Ook is het proces gaande om de Belastingdienst autonoom te maken. Vanuit het parlement wordt aangedrongen op verbetering van het beloningssysteem van belastingmedewerkers. 

De debatten in het parlement dinsdag werden overschaduwd door rumoerigheid die was ontstaan nadat fungerend voorzitter Dew Sharman besloot om het lid Melvin Bouva (NDP) de zaal uit te zetten. Bouva heeft buiten de microfoon volgens Sharman krachttermen gebruikt die onacceptabel zijn. Bouva raakte op een bepaald moment in een verhitte woordenwisseling verwikkeld met Mahinder Jogi (VHP). 

SS

error: Kopiëren mag niet!