Weetje van de dag – Vandaag in 1979: John Wayne overlijdt

Op 11 juni 1979 overleed John Wayne, een iconische Amerikaanse filmacteur die beroemd is geworden door zijn rol in talloze westerns, op 72-jarige leeftijd na meer dan tien jaar te hebben gevochten tegen kanker.

De acteur werd geboren als Marion Morrison op 26 mei 1907. Nadat hij werk had gevonden als arbeider in een filmstudio, raakte Wayne bevriend met regisseur John Ford, destijds een opkomend talent.

Zijn eerste acteerklussen waren kleine rollen waarin hij werd vermeld als Duke Morrison, een bijnaam uit zijn jeugd die was afgeleid van de naam van zijn geliefde hond. In 1939 had Wayne zijn doorbraak toen zijn oude vriend John Ford hem castte als Ringo Kid in de Oscar-winnende Stagecoach.

Wayne speelde vervolgens in tientallen films en werd het symbool van een type ruige, sterke, rechtdoorzee Amerikaan. Buiten het scherm werd hij bekend om zijn conservatieve politieke opvattingen. Tijdens zijn vier decennia acteercarrière verscheen Wayne, met zijn kenmerkende slepende stem en knappe uiterlijk, in meer dan 250 films.

Hij trouwde drie keer en kreeg zeven kinderen.

error: Kopiëren mag niet!