OKB Voorzitter Sheikh-Alibaks:

“Registratie NPS absoluut niet geweigerd”

“Het OKB heeft de NPS nimmer afgewezen of aangegeven dat de NPS niet zal worden geregistreerd wanneer haar statuten voldoen aan de wet. Nimmer houdt het OKB een agenda op na om een politieke organisatie uit te sluiten voor deelname aan een verkiezing.” Zo sprak voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks van het Onafhankelijk Kiesbureau gisteren bij een persconferentie. “Integendeel is het OKB een orgaan dat erop toeziet dat elke kiesgerechtigde of politieke organisatie van hun rechten op een behoorlijke wijze gebruik kan maken.” Bij de persconferentie gaf Sheikh-Alibaks aan de grondwet taken en bevoegdheden toeschrijft aan het OKB.

Case NPS

NPS voorzitter Gregory Rusland heeft op een vergadering van Pontbuiten aangegeven dat de NPS het oneens is met het OKB. Het riekt volgens hem van partijdigheid. Rusland gaf aan gebelgd te zijn door de houding van het OKB, in het bijzonder de voorzitter. De NPS heeft echter besloten om het zekere op het onzekere te nemen en de statuten van de organisatie alsnog aan te passen. OKB voorzitter Sheikh-Alibaks ging gisteren desgevraagd uitvoerig in op het geval van de NPS. Hij gaf aan dat het gaat om een standaard toetsing bij herregistratie. Het OKB heeft de NPS in de gelegenheid gesteld om haar statuten in overeenstemming te brengen met het Decreet Politieke Organisaties. De reguliere toetsing is geen nieuwe actie van het OKB. De toetsing is eveneens in de voorgaande perioden door het OKB gedaan. De beoordeling van door de NPS ingediende documenten waaronder de statuten heeft op dezelfde gebruikelijke wijze plaatsgevonden. Zoals het OKB in het verleden heeft gehandeld door aan politieke organisaties wiens documenten niet voldeden aan de vereisten van de wet in de gelegenheid te stellen om hun documenten in compliance te brengen met de wet, evenzo heeft het OKB de NPS in de gelegenheid gesteld om haar statuten in overeenstemming te brengen met de wet.

Verkiezingen 2025

Voorzitter Sheikh-Alibaks gaf aan dat in dit stadium de nadruk wordt gelegd op de pre-electore fase in aanloop naar de algemene vrije en geheime verkiezingen van 2025. Uit hoofde hiervan wordt onder andere toezicht gehouden op de samenstelling en het bijhouden van het kiezersregister waaruit de kiezerslijsten voor de verkiezingen worden geproduceerd. Gelet op de additionele taken die in de gewijzigde Kiesregeling worden toebedeeld aan het Centraal Hoofdstembureau zal het OKB het contact met deze instantie verder opvoeren, gaf Sheikh-Alibaks aan.

error: Kopiëren mag niet!