De waterstand in het Brokopondo stuwmeer is vanaf vorige week vrijdag 31 mei in een tijdbestek van drie dagen met bijna 1 voet (30,48 cm) gestegen naar 247,24 voet. Maandag registreerde het stuwmeer nog een waterstand van 246,25 voet. Met de regens van de afgelopen dagen lijkt de stijging van het waterniveau zich sneller te ontwikkelen. De laagste waterstand na vele maanden van droogte werd op 24 april geregistreerd. Toen lag het waterpeil op 242,89 voet. Vanwege de aanhoudende droogte werd de opwekking van hydro elektriciteit vanaf begin december vorig jaar geleidelijk terug gebracht van 125 megawatt naar rond de 90 megawatt. Om aan de behoefte van elektriciteit van Paramaribo en wijde omgeving (EPAR) te voldoen moest er meer thermische energie worden opgewekt middels gebruik van olie (HFO) als brandstof. Dat brengt aanzienlijke brandstofkosten met zich mee. Voor elke 10 megawatt elektriciteit die minder vanuit Afobaka wordt opgewekt moet dagelijks circa 324 vaten olie worden gebruikt om het tekort op te vangen. Bij een olieprijs van USD 90 per vat, komt dat dagelijks neer op USD 29.000 en maandelijks op circa USD 874.000.
Invallen van de regen
Met het invallen van de regen sedert de laatste week van april en begin mei begon het water in het stuwmeer geleidelijk aan weer te stijgen. Dit tot grote opluchting van energiedeskundigen. Een verdere daling van het waterpeil zou namelijk betekenen dat de opwekking van hydro energie vanuit de Brokopondo krachtcentrale nog verder verlaagd zou moeten worden. De kans was zelfs reëel aanwezig dat het niet meer verantwoord zou zijn om nog verder te gaan met de opwekking hydro energie.
Met de snellere stijging van het waterpeil in het stuwmeer sedert de voorbije dagen klinkt vanuit de hoek van technische stroomdeskundigen van de vakbeweging de roep luider om meer hydro elektriciteit op te wekken vanuit de Brokopondo waterkrachtcentrale. Dat levert namelijk maandelijks miljoenen US dollars aan besparingen op, die anders in de kostprijs van stroom worden doorberekend en uiteindelijk via verhoogde stroomtarieven door de bevolking moet worden betaald. Dat is de logische redenering.
Geen risico’s nemen
Bovendien wordt aangevoerd dat alle wetenschappelijke weersvoorspellingen aangeven dat de komende twee maanden tot medio augustus de regens zullen aanhouden. De waterstand in het stuwmeer zal dus de komende weken blijven stijgen.
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zegt echter dat de regering het “safe” speelt en geen risico’s wil nemen om te vroegtijdig rigoureus meer hydro energie te gaan opwekken. Volgens hem is er geen garantie dat de regens zullen aanhouden. Bovendien ligt het waterpeil nog ver onder het gemiddelde om weer over te kunnen gaan tot normale stroomopwekking vanuit de Afobaka krachtcentrale. De verwachting van de minister is dat mogelijk pas media augustus het normale gemiddelde waterpeil zal worden bereikt.
De technische deskundigen van de vakbeweging kunnen weinig begrip hebben voor de ingenomen “conservatieve” positie van de minister. Zij waarschuwen dat met de snellere stijging van het waterpeil, men tegen medio augustus genoodzaakt zal zijn over te gaan tot het spuien van water uit het stuwmeer indien niet gauw de energie opwekking wordt opgevoerd. Het debacle twee jaar geleden met spuien van water uit het stuwmeer ligt bij de bewoners van vele dorpen beneden het stuwdam nog vers in het geheugen.