“Ik heb in een fles leren plassen”

Dit zei ex-governor Robert-Gray van Trikt in zijn laatste woord. Na een marathonzitting van negen uren waarin zijn advocaten Irvin Kanhai en Chandra Algoe de dupliek hebben gevoerd, mocht Van Trikt het laatste woord voeren.

De advocaten waren, net als in hun eerste beurt, het erover eens dat het Openbaar Ministerie niet geslaagd is het bewijs te leveren in deze zaak en dat het Openbaar Ministerie doelmatigheid, rechtmatigheid en beleidskeuzes als strafbare handeling wil doen beoordelen. De advocaten wezen er ook op dat inmiddels de Algemene Rekenkamer met het verslag over 2019 is uitgekomen en dat daarin de projecten en andere beleidskeuzes van Van Trikt als volkomen rechtmatig en doelmatig is beoordeeld. De advocaten tamboereerden er wederom op dat de Anti-corruptiewet in deze niet van toepassing is omdat Van Trikt geen publieke functionaris is en omdat de Anti-corruptie commissie die het voorportaal moet zijn bij een corruptieve handeling nog niet eens geïnstalleerd was bij de aanhouding van Van Trikt.

Het geheel onderzoek startte met een rapportje dat geschreven werd door het advocatenkantoor Naarendorp in opdracht van hun cliënt Vijay Kirpalani die tevens de regeringscommissaris was bij de Centrale Bank. De advocaten hekelden het feit dat het advocatenkantoor Naarendorp zich totaal niet gehinderd heeft  gevoeld dat zij geen accountantskantoor isn en derhalve zich op glad ijs begaf. Hun ongemotiveerde stelling dat ‘naar het hun voorkomt de integriteit van de governor in het geding is”, was voldoende om Van Trikt 725 dagen op te sluiten in een cel.

De advocaten hekelden ook het feit dat het Openbaar Minister thans na 5 jaren door heeft dat zij steeds verbeurdverklaring vraagt van de echtelijke woning van Van Trikt en dat zij ondertussen het pand van Orion heeft gekraakt. Steeds is verbeurdverklaring van het pand aan de Krakalaan gevraagd, terwijl het kantoorpand van Van Trikt aan de Brokopondolaan is. Thans is een politiedienst in dit pand gevestigd, terwijl hierover nimmer een verbeurverklaring is uitgesproken. Thans vraagt het Openbaar Minister om dit te corrigeren naar Brokopondolaan. Dit stuitte op verzet van de advocaten. Het Openbaar Minister heeft toegang tot alle openbare registers, de verdediging heeft steeds op hun fout gewezen en nu na 5 jaar wordt bij repliek eventjes rectificatie gevraagd. De advocaten vroegen om het beslag op de echtelijke woning gelijk op te heffen. Het Hof heeft aangegeven zich bij eindvonnis hierover uit te laten.

In zijn laatste woord haalde Van Trikt aan dat hij zich vernederd heeft gevoeld. Hij moest zogenaamd naar een extra beveiligde deel van de gevangenis. “Ik leek wel een terrorist”. Ook maakte er geen geheim van dat dit een politiek proces is en zei ‘de politieke profetie is volbracht”. Hij schetste zijn situatie toen hij ziek werd en zijn lichaam niet goed reageerde op een bepaalde antibiotica. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en anders dan andere arrestanten door het A-Team bewaakt met maar 1 dag  bezoek. Hij zag zijn gezinsleden 2 jaren niet, omdat mede vanwege Covid er geen bezoek mogelijk was.  De lijst van vernederingen en mensonterende behandeling hield niet op. Wie ’s avonds naar toilet moet, zal het in een fles moeten doen. Ook ontlasten in een emmer was een andere drama. “Ik ben 47 keren verhoord en steeds hetzelfde verklaard, maar ik zag dat de agent 1e klasse nauwelijks mijn betoog kon volgen. Ik moest op een blauw formulier ondertekenen en wist niet eens wat het betekende”. Later begreep van Trikt dat daarmee zijn aanhouding was geformaliseerd.

Van Trikt verzocht het Hof van Justitie om ook zijn paspoort aan hem ter beschikking te stellen. Hij heeft in geen vier jaren zijn andere twee kinderen gezien en eveneens moet hij dringende medische onderzoeken doen. Het Hof honoreerde dit verzoek. De uitspraak in deze zaak zal samen met de zaak van Ashwin Angnoe, Farah Hausil en Gillmore Hoefdraad worden gedaan. Het Hof hoopte dit in oktober te kunnen doen.

error: Kopiëren mag niet!