Asfa-voorzitter Doekhie: “Minimumloon moet geen voldoening bieden”

De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) zal op 18 maart 2013 een minimumloonvoorstel presenteren aan de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven in het Tripartiet Overleg. Zoals Asfa-voorzitter Rahid Doekhie laat doorschemeren, is uitgegaan van een sectorale benadering. Het bedrag zal niet hoger liggen dan SRD 600 om SRD 750 (minder dan SRD 4 per uur), want dit zijn de aanvangslonen die werknemers met afgerond mulo tegenwoordig verdienen in respectievelijk de retail en de productiesector. De politiek heeft echter graag een aanvangssalaris van SRD 5 per uur, terwijl de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) van Ronald Hooghart een minimumloon van SRD 7 rechtvaardig vindt.
“Het minimumloon is voor groepen onervaren werknemers zonder opleiding en moet dus geen voldoening bieden, maar moet een aanzet geven om harder te werken, bij te leren en dan te groeien in loon. We kunnen het als samenleving niet maken om iemand die niet heeft gestudeerd en nog nooit heeft gewerkt een beloning te geven waardoor hij/zij het gevoel krijgt dat door niets te doen, je nog steeds een luxe leven kan hebben. Als de overheid met het minimumloon aan armoedebestrijding wil doen, dan zal ze de plank misslaan, omdat je niet de private sector alleen kan laten opdraaien voor het oplossen van een armoedeprobleem. We zullen onze mensen geen vissen moeten uitreiken, maar ze leren vissen. Anders vervallen we in koloniale gewoonten”, zegt Doekhie.
Asfa heeft zich in de discussies over het minimumloon als eerste prioriteit niet gefocust op de hoogte van het bedrag, maar op mogelijke economische gevolgen. Asfa zou het nutteloos vinden als het uitgeven van financiën voor een minimumloon resulteert in inflatie of andere negatieve economische toestanden. Ondanks dat wordt beweerd dat het minimumloon niet geldt voor de overheid, zal het kunnen resulteren in compensatie-eisen van ambtenaren en landsdienaren. Zoals Doekhie verder aangeeft, moet zijn organisatie een concreet minimumloonvoorstel uitwerken en voorleggen aan alle structuren binnen Asfa. “Het minimumloon is al langer dan 15 jaar op de agenda van de overheid, dus drie of zes maanden langer zal het land niet in problemen brengen”, zegt Doekhie. President Desi Bouterse en minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu hopen in 2013 te kunnen beginnen met uitbetalen van een minimumloon.

error: Kopiëren mag niet!