Is er wel sprake van werkloosheid? De data en de arbeidsmarkt in twijfel

Ondanks de consistente werkloosheidsdata van het Ministerie van Arbeid, rijzen er twijfels over de feitelijke situatie op de arbeidsmarkt. Bedrijven en particulieren melden een voortdurende vraag naar werknemers, wat in contrast lijkt te staan met de werkloosheidscijfers.

Volgens arbeidsmarktdeskundige Dr. Janine wordt het probleem nog complexer bij hoge opgeleiden. “Er is een significant tekort aan hoogopgeleide arbeidskrachten vanwege een braindrain; veel professionals zijn vertrokken naar andere landen op zoek naar een beter leven,” zegt Janine.

“Deze trend zorgt ervoor dat deze experts meestal niet terugkeren.”

Maar niet alleen hoogopgeleiden zijn schaars. Er is ook een tekort aan laaggeschoolde werknemers met vakkennis. “Posities variërend van schoonmakers tot tuinmannen blijven onvervuld.

Ze merkt ook op dat sommige mensen liever wachten op een ‘droom baan’ die misschien nooit komt, in plaats van werk te accepteren dat beschikbaar is.

Een opkomend fenomeen is de kortdurende aanwezigheid van buitenlandse werknemers, zoals Cubanen. “Veel van deze migranten zien Suriname als een doorvoerland op weg naar bestemmingen zoals de Verenigde Staten of andere Zuid-Amerikaanse landen,” legt Janine uit. “De lonen hier zijn voor hen vaak onvoldoende, aangezien ze geld naar hun familie moeten sturen of nodig hebben voor verdere reizen.”

Ons land worstelt met een arbeidstekort op alle niveaus. Dit stagnatieprobleem in de ontwikkeling kan alleen worden opgelost door een serieuze herziening en verfijning van werkgelegenheidsstrategieën.

“Importeren van arbeidskrachten is kostbaar en veel van deze werknemers worden aangetrokken door betere lonen elders,” concludeert Janine.

Volgens haar duiden de huidige omstandigheden op een gebrekkige afstemming tussen de beschikbare informatie en de realiteit op de arbeidsmarkt, wat een diepere analyse en een allesomvattende aanpak vereist.

error: Kopiëren mag niet!