Nog geen nieuw voorstel op tafel bij loononderhandelingen Ravaksur en overheid

De overheid heeft nog geen nieuw voorstel op tafel gelegd bij de loononderhandelingen met Ravaksur over de loonaapassing van landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. Twee weken geleden heeft de overheid een tegenbod gedaan op het loonvoorstel van Ravaksur, doch die werd door de vertegenwoordigers van de vakbeweging afgewezen. Ravaksur vroeg het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O) onder leiding van oud-minister Maurits Hassankhan om het tegenbod te “heroverwegen”, omdat dat niet toereikend zijn.

Het O.O stelde voor een loonaanpassing van 7 procent per 1 juli, en 8 procent per januari volgend jaar. De door Ravaksur gevraagde incorporatie van de SRD 3500 koopkrachtversterking in de lonen zou volgens het tegenbod van de overheid pas in januari geschieden.

Ravaksur heeft voorgesteld de incorporatie van de SRD 3500 aan koopkrachtversterking in de lonen in juli te doen ingaan. Daarop wil het vervolgens een loonaanpassing van 35,6 procent, zijnde de compensatie voor de inflatie over het afgelopen jaar.

Armand Zunder, woordvoerder van Ravaksur zegt dat de vakbeweging vindt dat het tegenbod van het O.O geen weerspiegeling is van hetgeen president Santokhi meerdere malen heeft aangegeven over het teruggeven aan de samenleving. De macro-economische cijfers zijn volgens de president flink verbeterd. 

Prioriteiten bijstellen

Ravaksur plus wil dit terugzien in het bod van de overheid. Het O.O voert aan dat de overheid niet over voldoende financiele ruimte beschikt om tegemoet te komen aan de eis van de vakbeweging voor 35,6 procent loonaapassing.

Ravaksur voert aan dat zulks wel zou kunnen indien de overheid haar prioriteiten bijstelt. De lonen van werkende klasse, met name de landsdienaren en de aan het gelijkgestelden zijn in de afgelopen periode door de lastenverzwarende maatregelen van de overheid behoorlijk geerodeerd. De 35,6 procent loonaanpassing is volgens Ravaksur allezins gerechtvaardigd.

DBS verneemt dat de incorporatie van de SRD 3500  koopkrachtversterking in de lonen de overheid maandelijks circa SRD 220 miljoen extra zal kosten. Jaarlijks komt dit neer op circa SRD 2,9 miljard. Dit is ongeveer 6,7 procent van het BBP.

Het streven van partijen om uiterlijk eind deze maand overeenstemming te bereiken over de loonaanpassing van de landsdienaren en de aan hen gelijkhgestelden.

error: Kopiëren mag niet!