AOW-gat, juni 2024, juli 2024, het gebaar van € 5.000,– en de oproep

De jarenlange strijd van diverse personen en organisaties om het AOW-gat van de Surinaamse Nederlanders te repareren heeft ervoor gezorgd, dat de Nederlandse regering op 4 oktober 2023 heeft besloten om een gebaar te maken. Een gebaar van erkenning vanwege het ervaren leed en het onrecht dat de Surinaamse Nederlanders ervaren. Ouderen die voldoen aan de voorwaarden, hoeven zelf niets te doen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakt het bedrag automatisch over. Voorafgaand aan de betaling, verstuurt de SVB in juni 2024 een aankondigingsbrief. In de maand juli 2024 zullen de Surinaamse Nederlandse ouderen, die een AOW-gat hebben en aan de voorwaarden voldoen, het gebaar van € 5.000, – op hun bankrekening gestort krijgen. De voorwaarden vastgesteld door de Nederlandse regering, zijn op de website van SVB (www.svb.nl) opgenomen.

Quote

Wie krijgt het bedrag

U kunt het eenmalige bedrag krijgen als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:

  • u bent in Suriname geboren en u kwam voor of op 25 november 1975 in Nederland wonen, en
  • u woonde voordat u naar Nederland kwam in Suriname, en
  • u was 18 jaar of ouder op het moment dat u in Nederland kwam wonen, en
  • u heeft op 1 juli in totaal minimaal 20 jaar in Nederland gewoond. Dat hoeft niet de hele periode achter elkaar te zijn. We tellen de periodes bij elkaar op.

Bent u niet in Suriname geboren? Maar voldoet u wel aan de andere voorwaarden? En kwam u naar Nederland omdat Suriname onafhankelijk werd? Neem dan vanaf 1 juli 2024 contact met ons op.

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan hoeft u niets te doen. Rond 22 juni 2024 ontvangt u van ons een brief in uw Berichtenbox of per post. Unquote

Oproep

Stichting FinanceSuriname roept alle ouderen van Surinaamse herkomst in Nederland op, die het bedrag van € 5000, – in juli 2024 zullen ontvangen, 10 procent van het ontvangen bedrag, te verdelen onder de ouderen in Suriname. Helpt u mee om het leed van deze ouderen te verzachten. Deze ouderen zijn in de steek gelaten. Zij hebben ook recht op AOW gedurende de periode 1957 ( datum invoering AOW in het Koninkrijk der Nederlanden) tot 25 november 1975. Dit recht is hen ontnomen. U bepaalt zelf aan welke persoon/personen u een bedrag geeft. U kunt bijvoorbeeld aan 1 persoon in Suriname het bedrag van € 500, – schenken of u kunt het bedrag van € 500, – verdelen onder meerdere personen (ouderen) in Suriname. Voor de goede orde: U geeft het bedrag zelf aan een persoon of personen in Suriname.

Hartelijk dank.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!