‘Waar was Obed Kanapé de afgelopen vier jaar?’

De verkiezingskoorts is losgebarsten bij de Surinaamse politieke partijen, een jaar voor de verkiezingen. De ene na de andere ‘massa-meeting’ wordt gehouden en het regent ook weer beloftes, zoals het geval is voor alle verkiezingen de afgelopen jaren. Maar, hoeveel van die politieke beloftes zijn bewaarheid geworden? Welke partij en welke Assemblee-kandidaat heeft zich aan gedane beloftes gehouden?

Het in 2020 namens de ABOP gekozen Assembleelid Obed Kanapé in ieder geval niet, als het gaat om de Wayana inheemse gemeenschap.
En dat laat de Wayana Jupta Lilian Itoewaki namens haar gemeenschap in duidelijke bewoordingen blijken op haar Facebook-pagina. Ze post een bericht van het Assemblee van 31 mei 2020, waarin hij onder andere schrijft:
“Ik heb geen grenzen! Mijn grenzen zijn daar waar mijn gedachten niet meer functioneren en de almachtige rechter afwezig is. (…) Ik bedank eenieder voor de ondersteuning die jullie hebben geboden. Het kan zijn in gebed, het oproepen van je netwerk om op mij te stemmen of hoe dan ook. Ik bedank mijn ondersteuners van de verschillende in stamverband levende gemeenschappen: Matawai, Pamaka, Okanisi, Saamaka, Wayana, Tiiyo, Kwinti, Aluku. De mensen die met de boot, vliegtuig en of bus verre afstanden hebben afgelegd om de Surinaamse democratie te laten zegevieren. Ik denk bij mezelf aan de bergen, de grote stroomversnellingen en noem maar op. (…)”

“Hebben we er enig voordeel van gehad?”
“Vier jaar geleden… hebben we er enig voordeel van gehad? Heeft hij zich laten zien of horen in de Wayana dorpen? Oh wacht, volgend jaar verkiezingen zijn ze allemaal weer te zien vanaf nu… Ik moet zeggen dat ik heel erg teleurgesteld ben”, aldus Itoewaki.

De bekende jonge Wayana-vrouw wijst Obed Kanapé er haarfijn op dat de bewoners van de Wayana-dorpen hem de afgelopen vier jaren nooit in de dorpen hebben gezien en dat er van zijn beloften in mei 2020 niets, maar dan ook niets, is terechtgekomen. Zo stelt Itoewaki dat onderwijs nooit op tijd is gestart in de dorpen, “nog steeds niet in Apetina en Palumeu”. “Kawemhakan heeft nog steeds geen officiële school. Onderwijs een recht waar kinderen op hebben. I can go on…. en nog steeds geen grondenrechten.”

“Ook nu gaan ze weer komen”
Ze weet ook al te voorspellen “dat ze ook dit keer gaan zeggen wat ze allemaal niet gaan doen soso fu mik joe stem baka. Ze gaan weer komen kraaltjes en spiegeltjes. Vergeet niet Wayana tom ze hebben ons in de steek gelaten toen de granman overleden was. Wij hebben alles zelf gedaan. Maar, straks is er wel geld om te komen, tel de vliegtuigen die gaan landen, tel de boten die gaan arriveren. Plotseling is er straks wel geld”, aldus Jupta Lilian Itoewaki.
PK

error: Kopiëren mag niet!