SSB: Vlotte start voor Nationale Jeugdschaakkampioenschappen, ondanks minder inschrijvingen

De Surinaamse Schaakbond (SSB) startte afgelopen vrijdag met de Nationale Jeugdschaakkampioenschappen voor 2024. Het toernooi vond zoals gebruikelijk plaats in het Denksportcentrum en loopt van 31 mei tot en met 15 juni. Eerst begonnen de klassen U12, U14, U16 en U18 met het schaaktoernooi, en op 14 en 15 juni volgen de klassen U8 en U10. Bij de U12 tot en met U18 worden 9 ronden gespeeld, terwijl bij de U8 en U10 klassen 7 ronden worden afgewerkt.

Minder inschrijvingen dit jaar
“Het is een vrij goede opkomst, maar er zijn wel minder inschrijvingen dit jaar,” zei de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Marlon Kaslan, in een reactie aan Dagblad Suriname. Volgens hem kan dit te maken hebben met repetitie rondes op school en de uitloop van schakers die ouder dan 18 jaar zijn geworden, of kinderen die zich nog niet ‘ready’ voelen voor de schaaksport. “ Al met al een vlotte start”, gaf hij bevestigend aan.

De helft van vorig jaar
In 2023 namen ongeveer 180 deelnemers deel aan de Nationale Jeugdschaakkampioenschappen. Dit jaar zijn er slechts 91 inschrijvingen voor de U12 tot en met U18 klassen, ongeveer de helft van vorig jaar. De inschrijvingen voor de U8 en U10 zijn nog open, aangezien deze klassen over twee weken beginnen.

Waarom zijn jeugdschaaktoernooien belangrijk?

De jeugdschaaktoernooien zijn ontzettend belangrijk voor de stimulans van de cognitieve ontwikkeling, vooral bij jongeren. Schaken bevordert het logisch denken, probleemoplossend vermogen, en strategisch inzicht. De schaaksport helpt kinderen om analytisch te denken en complexe problemen stap voor stap op te lossen.

Schaken stimuleert ook het creatief denken op jonge leeftijd. Schakers moeten vaak innovatieve strategieën bedenken om hun tegenstander te verslaan, wat hun creatieve denkwijze bevordert.

Schaken is overigens ook een sociale activiteit. Toernooien zoals de nationale jeugdschaaktoernooien geven kinderen de kans om nieuwe vrienden te maken, te leren omgaan met winnen en verliezen en respect voor anderen te ontwikkelen.

Veel internationaal onderzoek wijst uit dat schaken kan bijdragen aan betere schoolprestaties. De vaardigheden die kinderen ontwikkelen tijdens het schaken, zoals kritisch denken en probleemoplossend vermogen, kunnen hen helpen bij hun schoolwerk.

SD

error: Kopiëren mag niet!