Commissie Monumentenzorg benadrukt belang van monumentale panden voor samenleving

De Commissie Monumentenzorg bezocht op 31 mei 2024 de nieuwe directeur van Cultuur, Dweight Warsodikromo, om haar taken en plannen toe te lichten. De commissie voert een inventarisatie uit van de ongeveer 300 monumentale panden in Suriname en overweegt 80 nieuwe gebouwen te beschermen. Deze monumentenopname levert cruciale data voor effectief beheer en behoud van het Surinaamse erfgoed. Twee Natinstudenten verzamelen deze gegevens onder toezicht van de commissie, waarna een presentatie aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgt.

De commissie benadrukt dat monumenten essentieel zijn voor de geschiedenis, cultuur en identiteit van de gemeenschap. Zij ziet monumentale panden als belangrijke toeristische attracties en waardevolle bronnen voor educatie en gemeenschapstrots.

De Commissie Monumentenzorg, ingesteld op basis van de Monumentenwet 2002, adviseert de minister en beoordeelt restauratieaanvragen. De commissie loopt tot 2026 en bestaat uit Mandela Jap-A-Joe, Prof. Pricilla Atma, Imro Smith, Rianne Doelhasoeri en Rita Tjien Fooh.

error: Kopiëren mag niet!