Perisur en Erasmus Medisch Centrum launchen Slimmer Zwanger Suriname

Stichting Perisur en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben op vrijdag 31 mei 2024 het online zwangerschapsprogramma www.slimmerzwangersuriname.org gelauncht. Bij de launch in het Waaggebouw waren de directeur van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van diverse zorginstellingen aanwezig. Slimmer Zwanger is ontwikkeld door Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar Periconceptie epidemiologie van het Erasmus MC. Het coaching programma via de mobiele telefoon richt zich op een gezonde leefstijl van de vrouw, en ook haar partner, vóór en gedurende de zwangerschap. Het is wetenschappelijk bewezen dat Slimmer Zwanger vrouwen én hun partner helpt om de gestelde gezonde doelen te behalen, zoals meer inname van groente, fruit en foliumzuur, en stoppen met roken en drankjes met alcohol. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat een goede voorbereiding op de zwangerschap bijdraagt aan een goede gezondheid van moeder en kind tijdens de zwangerschap maar ook in de rest van het leven. Deze leefstijlzorg als onderdeel van Preconceptiezorg moet dus al beginnen vóór dat de vrouw zwanger wordt, zodat iedere zwangerschap, zowel een geplande als een ongeplande, hier profijt van kan hebben.

In de afgelopen maanden hebben Perisur en het Erasmus MC het Slimmer Zwanger programma aangepast aan de Surinaamse situatie, zoals Surinaamse groenten en fruit. Hieruit is www.slimmerzwangersuriname.org voortgekomen. Het programma is gemakkelijk op de mobiele telefoon te volgen, waarna de deelnemer adviezen krijgt over gezond eten, bewegen en gezond leven.

Voorafgaand aan de launch heeft professor Steegers-Theunissen op woensdag 29 mei 2024 een training verzorgd voor het gebruik van Slimmer Zwanger Suriname. Aan deze training hebben 30 personen deelgenomen, waaronder zorgpersoneel van het Diakonessenhuis, ’s Lands Hospitaal, St. Vincentius Ziekenhuis, Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending. Ook deelnemers van de community organisaties Stiwewa en Stibula en van de Rotary Club Paramaribo Residence, hebben geparticipeerd aan de training.

Tijdens de training heeft professor Steegers-Theunissen het belang van de periconceptiezorg belicht. De periconceptie periode is de periode van ongeveer drie maanden vóór een vrouw zwanger wordt wanneer de eicellen en zaadcellen rijpen tot ongeveer de eerste drie maanden van de zwangerschap, wanneer alle belangrijke organen van het embryo en de moederkoek worden gevormd. Deze periode is van cruciaal belang voor de verdere groei en ontwikkeling  in de maanden daarna, voor een goed verloop van de zwangerschap en voor een gezonde start van de baby. Een goede leefstijlzorg als onderdeel van de Preconceptiezorg en Periconceptiezorg draagt bij aan het verminderen van de moedersterfte en babysterfte en een gezondere bevolking nu en in de toekomst in Suriname.

De ontwikkeling van Slimmer Zwanger Suriname is gefinancierd door Rotary Club Leiden en vier andere Rotaryclubs uit België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Ook Rotary Club Paramaribo Residence heeft een financiële bijdrage geleverd en ondersteunt de voorlichting over het programma.

In de komende periode zal Slimmer Zwanger Suriname zich richten op het bereiken van de doelgroep van vrouwen en mannen in de reproductieve fase in het hele land en met name ook op tieners. Het ministerie van Volksgezondheid, zorginstellingen, scholen, community organisaties en het bedrijfsleven zullen hieraan hun bijdrage leveren.

error: Kopiëren mag niet!