Onze ogen zijn van onschatbare waarde

Onze ogen zijn een van onze belangrijkste zintuigen en spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om goed voor ze te zorgen en regelmatig een oogarts te bezoeken voor controle.

Slechtziendheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en astigmatisme. Daarnaast kunnen ook oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en maculadegeneratie leiden tot slechtziendheid.

Mensen met slechtziendheid kunnen moeite hebben met het lezen van teksten, autorijden, herkennen van gezichten en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en behandelingen beschikbaar om mensen met slechtziendheid te helpen, zoals brillen, contactlenzen, laseroperaties en speciale software voor computergebruik.

Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen, vooral naarmate we ouder worden, om eventuele oogproblemen vroegtijdig te kunnen opsporen en behandelen. Goede oogverzorging en het dragen van een zonnebril om onze ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen zijn ook belangrijke aspecten van het behoud van een goede ooggezondheid.

De 9-jarige Tanya B. vertelt aan de redactie Dagblad Suriname over haar ervaring als klein meisje met het dragen van een bril : “Mijn naam is Tanya en ik draag nu al twee jaar een bril. Toen ik voor het eerst merkte dat ik niet goed kon zien, was ik pas zeven jaar oud. Ik kon niet geloven dat ik al zo jong een bril moest dragen, terwijl mijn vrienden dat niet hoefden.”

Ze zegt dat ze In het begin het wel “vervelend” vond “om een bril te dragen, omdat ik bang was dat andere kinderen me zouden uitlachen”. “Maar mijn ouders vertelden me dat het belangrijk was om goed te kunnen zien en dat het dragen van een bril mij zou helpen. Nu ben ik er helemaal aan gewend en vind ik het zelfs leuk om een bril te dragen. Mijn bril is roze en heeft glittertjes, waardoor ik me echt speciaal voel als ik hem opzet. En het allerbelangrijkste is dat ik nu alles veel beter kan zien en dat is echt fijn.”

“Dus”, zegt Tanya, “ook al ben ik nog maar negen jaar oud, ik weet dat het dragen van een bril voor mij de beste keuze is geweest. Ik ben blij dat mijn ouders mij hebben geholpen om dit te accepteren en ik voel me nu zelfverzekerd en gelukkig met mijn bril.”

CS

error: Kopiëren mag niet!