Abusievelijke salarisstop leerkrachten rechtgetrokken

Het probleem bij leerkrachten die abusievelijk uit het ambtenarenbestand zijn afgevoerd, is rechtgetrokken. De leerkrachten die voor mei geen salaris hebben ontvangen, maar die hebben aangetoond dat ze geregistreerd zijn, worden uiterlijk vandaag, vrijdag 31 mei. uitbetaald. Deze mededeling deed minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa), tijdens de Raad van Ministers (RvM) vergadering. Er zijn afspraken gemaakt met de minister van Financiën en de betaallijsten zijn ook opgemaakt.

De minister betreurt dit ongemak en biedt zijn excuses aan de gedupeerden. “We praten het niet goed en van hieruit bied ik mijn welgemeende verontschuldiging aan. We zijn een regering die stappen maakt tot ordening, een regering die stappen maakt tot het effectiever maken van de overheid”, aldus de bewindsman.

Hij benadrukt dat het afvoeren van de ambtenaren helemaal niets te maken heeft gehad met het Internationaal Monetair Fonds. Het proces is anderhalf jaar geleden al opgestart. Het gaat hierbij om 52.000 ambtenaren. Het personeelsbestand is volgens hem decennialang vervuild.

Sinds zijn aantreden als minister heeft hij getracht de overheid effectiever te maken. In dat kader werd er besloten om een verplichte landsdienarenregistratie te houden, zodat dit bestand geactualiseerd kon worden. Hierdoor zijn heel wat zaken achterhaald. Honderden ambtenaren verdienden een dubbel salaris. Ruim 9.000 ambtenaren bleken geen werkplek te hebben en zelfs overleden ambtenaren werden op de één of andere manier uitbetaald. Ook waren er rekeningnummers waarop 30 tot 40 lonen werden gestort.

Minister Somohardjo stelt voorop dat de verplichte Landsdienarenregistratie niet zomaar is geïmplementeerd, maar om effectiviteit te brengen in het ambtenarenbestand. “Elke gulden die wij kunnen besparen, die we niet uitgeven aan een spookambtenaar of die we niet uitgeven aan een inactieve ambtenaar kunnen we anders gebruiken”, zegt de bewindsman.

error: Kopiëren mag niet!