De Archiefweek is een evenement dat internationaal wordt gevierd door archiefinstellingen ter behoud van geschiedenis en cultuur. Tijdens de Archiefweek organiseren verschillende organisaties, zoals archieven, musea, bibliotheken en historische verenigingen, speciale evenementen, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen om het bewustzijn over de waarde van archieven te vergroten en de betrokkenheid van het publiek bij archieven aan te moedigen.
Tijdens de Archiefweek van 10 tot en met 14 juni, zal er gelegenheid zijn voor mensen om meer te weten te komen over hun lokale geschiedenis en erfgoed. Het Nationaal Archief Suriname (NAS) zal haar bjidrage ook leveren aan de samenleving. Er zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden om het belang van archieven te benadrukken en het bewustzijn bij het publiek te vergroten.
De activiteiten zullen gericht zijn op het promoten van het gebruik van archieven, het bewaren van cultureel erfgoed en het bevorderen van archiefbeheer. Gedurende de week zullen er diverse workshops en lezingen worden georganiseerd voor zowel professionals in de archiefsector als het bredere publiek.
Al met al belooft de Archiefweek van Het Nationaal Archief Suriname een interessante en leerzame ervaring te worden voor iedereen die geïnteresseerd is in het bewaren en gebruik van archieven. Het is een unieke gelegenheid om meer te leren over het cultureel erfgoed van Suriname en het belang van goed archiefbeheer. Voor meer informatie , kunnen de geïnteresseerden op de website gaan van het Nationaal Archief Suriname.
Sirianie E., die werkzaam is bij Het Nationale Archief Suriname op de afdeling Ontsluiting, vertelt aan de redactie Dagblad Suriname: “Ik wil graag met jullie wat meer delen over de afdeling Ontsluiting bij het Nationaal Archief Suriname. Deze afdeling speelt een cruciale rol in het toegankelijk maken van de archieven voor onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden.”
“Ons team van medewerkers is verantwoordelijk voor het inventariseren en beschrijven van de archieven. Dit houdt in dat we alle informatie die in de archieven te vinden is, ordenen en beschrijven op een manier die het makkelijk maakt voor mensen om het te vinden en te gebruiken. Het is een enorm belangrijke taak, omdat het ervoor zorgt dat de archieven behouden blijven en niet verloren gaan voor toekomstige generaties.”
“We zijn trots op het werk dat we doen en blijven ons inzetten om de geschiedenis van Suriname voor iedereen toegankelijk te maken.”
CS