Management Afobaka waterkrachtcentrale voert stapsgewijs energieopwekking op

Het management van de waterkrachtcentrale te Afobaka voert stap voor stap de opwekking van hydro energie op afhankelijk van hoe de waterstand in het stuwmeer zich ontwikkelt. Hoewel door de regen van de afgelopen twee weken het waterpeil in het meer geleidelijk aan het stijgen is, is het nog steeds onder het lange termijn gemiddelde. Indien de huidige regenval aanhoudt zal dat gemiddelde pas tegen augustus worden bereikt. Daarom is voorlopig nog niet besloten om de opwekking van hydro energie rigoureus op te voeren. Dit zegt minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. 

Het waterpeil in het stuwmeer wordt heel nauwlettend in de gaten gehouden, “en afhankelijk van wat het doet, wordt de opwekking van energie stap voor stap opgevoerd”, zegt de bewindsman.

Verhoging stroomopwekking 

Van de zijde van de technische deskundigen van de vakbeweging wordt erop aangedrongen om, gelet op de stijging van het waterpeil, de opwekking van stroom vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale op te voeren. Hiermee zal miljoenen US-dollars aan brandsstofkosten worden bespaard, omdat dan minder thermische energie hoeft te worden opgewekt vanuit de stroomcentrales van de EBS aan de Saramaccastraat en die van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) te Tout Lui Faut. Bij elke 10 megawatt extra hydro energie die vanuit Afobaka wordt opgewekt worden per dag 324 barrels olie bespaard. Bij een olieprijs van USD 90 per vat, betekent dat een besparing van ruim USD 29.000 per dag. Op maandbasis is dat een besparing van rond de USD 874.000. Bij een hogere olieprijs is de besparing veel meer.

Het laagste waterpeil in het meer dateert van 24 april, en wel 242, 89 voet. Met het invallen van de regen in de week daarop is het waterpeil weer langzaam gaan stijgen. Vanaf toen is het waterpeil geleidelijk gestegen tot 245,78 voet afgelopen maandag. Woensdag zette de stijging van het waterpeil zich voort tot 246,03 voet.

Veel eerder

De deskundigen van de vakbeweging zijn van oordeel dat al eerder de opwekking van stroom naar 110 megawatt opgevoerd kon worden. Daarmee zou volgens hen miljoenen USD aan brandstofkosten kunnen bespaard worden. Door de aanhoudende droogte was de stroomproductie vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale lange tijd naar rond de 90 megawatt teruggebracht.

Minister Abiamofo is het duidelijk oneens met de deskundigen van de vakbeweging. Volgens hem is het niet juist om af te gaan op de weersvoorspellingen. Er dient gekeken te worden naar de klimatologische ontwikkelingen. Die gaan over het weer over een veel langere periode. Er is geen garantie dat het de komende weken zal blijven regenen. Daarom zal ook niet rigoureus worden overgegaan tot verhoging van de stroomopwekking. Het beleid is erop gericht geen risico’s te nemen, waardoor de stroomopwekking te Afobaka niet meer op verantwoorde wijze zal kunnen geschieden. 

Hij wijst erop dat de deskundigen die de Afobaka krachtcentrale draaien dezelfde mensen zijn die ook tijdens de periode van Suralco daar hebben gewerkt. Het zijn personen die jarenlange deskundigheid en ervaring hebben opgebouwd met het beheer van de stuwdam en het stuwmeer. 

SS

error: Kopiëren mag niet!