Toenemende bezorgdheid onder padieboeren

Ondanks dat de toegezegde financiële compensatie van de overheid tot nu toe is uitgebleven, doen kleine padieboeren in Nickerie er alles aan om toch tot inzaai over te gaan. De inzaaikalender die op 1 mei is begonnen en circa twee maanden duurt, bevindt zich nu op de helft. 

Te laat inzaaien kan problemen met zich meebrengen om onder andere teelttechnische redenen. De kans dat de aanplant door insecten of ziektes wordt geteisterd wordt dan groter. Gebrek aan voldoende kapitaal om in te zaaien speelt vele kleine padieboeren in Nickerie parten. Het afgelopen seizoen hebben boeren grote verliezen geleden vanwege het grote verschil tussen de padieopkoopprijs en de verhoogde productiekosten. Er wordt gerekend op uitbetaling van de beloofde financiële compensatie door de overheid, maar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hult zich in stilzwijgen hierover. 

Niet overgaan tot inzaaien betekent aan de andere kant ook dat de schulden die men bij de banken heeft lopen, nog verder zullen oplopen. 

Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft recentelijk de financiële situatie van vele kleine boeren gekenschetst.

Sieraden van echtgenotes en andere duurzame bezittingen worden als onderpand gegeven om aan wat kapitaal te komen om in te zaaien. Deze situatie leidt tot spanningen binnen gezinnen. Jogi doet een dringende oproep aan de regering om zo spoedig mogelijk over te gaan tot uitbetaling van de toegezegde compensatie aan boeren.

SS

error: Kopiëren mag niet!